Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 099 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z curry

sobota, 23 lutego 2008 18:42
(na 2 osoby)

sładniki:
mięso: pół piersi z kurczaka,
inne: torebka ryżu (może być basmati), 1 puszka ananasa w plastrach,
przyprawy: słodka czerwona papryka w proszku, żółte curry w proszku, sól, pieprz biały, pół łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru (może być drobny brązowy), 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

wykonanie:

* Ugotować ryż.

* Oddzielić sok od ananasów.

* Mięso pokroić na małe kawałki, posypać z dwóch stron solą, pieprzem, papryką i curry i usmażyć na rozgrzanym oleju.

* W międzyczasie zrobić sos:
    sok ananasowy, sos sojowy, ocet, cukier i 3/4 łyżeczki curry doprowadzić do wrzenia;
    dodać mąkę kukurydziana wymieszaną z małą ilością wody - zagotować.

* Usmażone kawałki mięsa obtaczać w sosie i kłaść na przygotowany na talerzach ryż. Polać sosem i przybrać kawałkami ananasa.

^ Można  dorzucić pokrojonego ananasa do sosu i wtedy polać kurczaka.
^ Można też  włożyć do sosu kurczaka i przegotować i takiego pdać z ryżem.
^ Odnośnie sosu: jeśli czegoś jest za mało-  dodajemy tak, żeby nam smakowalo
:-].



ingredients:
meat: half of chicken/turkey breast,
another:
1 pocket of the rice, 1 tin of pineapple
spices: sweet red peppers, powdered yellow curry, salt, pepper, 1/2 teaspoon vinegar, 1 teaspoon brown sugar, 3 tablespoon soy sauce, 2 teaspoon cornflour

making:
* Boil the rice.

*Separate the pineapple juice from pineapple.

*The meat cut into small pieces, sprinkle it with salt, pepper, sweet red pepper and cury and fry it on the oil.

*In the meantime make sauce:
   the pineapple juice, 
soy sauce, vinegar and 3/4 teaspoon powdered yellow curry lead to the boiling;
   add the cornflour mixed with the small amount of cold water - boil.

*Put the fryed pieces of meat into the souce and put it in the rice. Pour it over sauce. Decorate pieces of pineapple.

^ You can put
pieces of pineapple in the sauce.
^you can put the meat in the sauce, boil and serve with the rice.
^ The sauce: you can add more this ingredient whitch is to small.
:-]
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Jedzonko z Camden Town

środa, 20 lutego 2008 15:39

Gofry ( the waffles)

środa, 20 lutego 2008 15:08
Jak już człowiek kupił sobie gofrownicę, to szkoda, żeby stała w szafce przysłonięta pustymi słoikami i niepotrzebymi pudełkami.:)



sładniki:

1,5 szklanki maki pszennej (najlepiej tortowej), 2 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła roślinnego lub masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie:

* Roztopić masło.

* Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę.

* Rozetrzeć (zmiksować) żółtka z cukrem i stopniowo dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.

* Dolewać mieszając rozpuszczone masło (może być ciepłe).

*
Delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.

* Wykładać porcje ciasta (ok. 1,5 łyżki) na rozgrzaną formę do gofrów.

^ Podawać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną lub jakimkolwiek dżemem (najlepiej ze wszystkim naraz
:-]) Bardzo dobry jest do tego podgrzany dżem truskawkowy.


ingredients:
1,5 glass flour, 2 eggs, 1 glass milk, 2 tablespoons sugar, 2 tablespoons butter, 3 teaspoons baking powder

making:

* Melt the butter.

* Separate the whites from the yolkes,
whip the egg whites until stiff.

*Mix the yolkes with sugar and gradually add the flour, baking powder and milk.

*Add slowly the melted butter (it can be warm) and mix.

*Softly stir the whiped whites.

*Put in a helping of cake ( about 1,5 tablespoon) to the form.

^To serve with icing sugar/confectioner's sugar or with jam ( best with all
:-]) . It is very good with a warmed up a strawberry jam.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Dzień dobry:)

niedziela, 17 lutego 2008 12:21

CHLEB I INNE PIECZYWO

          

pszenny na maślance  żytnio-pszenny na zakwasie   orkiszowy

     

 zakwas żytni           pszenny na zakwasie żytnim  chleb wieloziarnisty

           

ciapaty (chapati)            bułki pszenne z makiem             kajzerki

  

focaccia z oliwkami   chleb z oliwkami i czerwoną cebulą


CIASTA, CIASTKA, DESERY

 

  

crostata               sernik kawowo-czekoladowy   jogurtowe z owocami

     

uszy Hamana   sernik z masłem orzechowym   migdałowa tarta z truskawkami

  

marchewkowe rogalikikruche greckie ciasteczka       sernik

       

Brownies z orzechami       Bakaliowiec         Razowe ciasto czekoladowe


muffinki z czekoladą       muffinki białe z nutellą            szyszki

 

             

muffinki brownies    sernik z trzema czekoladami         crumble z brzoskwiniami

                   

 

drożdżowe z truskawkami     bułki z truskawkami    francuskie z brzoskwiniami



tarta cytrynowa             pischinger, piszinger         jabłecznik z różową pianką

      

dyniowy placek                    jabłecznik                          piernikowa krajanka

red velvet cake

 

     

 mus czekoladowy                   pascha                            mazurek


      muffinki czekoladowe 1              muffinki bananowe                   muffinki kawowe


     
       Vol-au-vent z ciasta                        rurki z ciasta francuskiego                    gofry
    francuskiego z kremem                                z kremem


         
       racuchy z jabłkami            truskawkowe mascarpone     amerykańskie ciasteczka

   

         pączki                               ciasto ze śliwkami                     malinowe muffinki

francuskie z jabłkami                            3bit                                  ciasto jabłuszkowe

     

pierniczki             makowiec krucho-drożdżowy                        muffiny czekoladowe 2

ciasteczka pomarańczowe             kruche z nutellą                    kruche kokosowe

     

 ciasteczka   orzechowe        ciasto pomarańczowe                    babka majonezowa

        

          szarlotka                            ambasador                                     fistaszkowe   

 

MIĘSO


     
   szynka w "polskim" sosie         grillowane skrzydełka        bigos z cukinii lub kabaczka

     
  kurczak "po syczuańsku"  kurczak curry w śmietanowym sosie   pulpety w sosie koperkowym

         

paella                                                                  gyros                                          kotlet  mielony

        

 ryż z kurczakiem i bazylią     wątróbka  z cebulką   poledwiczki w śmietanowym sosie

        

 tatar                             kurczak z garam masala     sos bolognese

SAŁATKI

      

sałatka z kurczakiem                        sałata z sosem wingret         surówka z kiszonej kapusty

   

quacamole                                            sałatka brokułowa           surówka z ogórka kiszonego 

           

caprese - mozzarella, pomidor     marchewka z groszkiem   sałatka z tortellini  

  

sałatka z mango


PIEROGI, KLUSKI itp.


        

   makaron                                                placki ziemniaczane    

   
      naleśniki z serem               krokiety                 francuskie z kapustą i grzybami

  
  makaron z białym serem     makaron z warzywami po chińsku   spaghetti z sosem
                                                                                              pomidorowym

    makaron z truskawkami                  tortilla                           makaron z jagodami

     
            lane kluski                                   łazanki                            

        
pizzerki z ciasta francuskiego         ziemniaczane knedle ze śliwkami                 pizza

ZUPY


               
          krupnik                              ogórkowa                                rosół

            
        pomidorowa                          jarzynowa                              kapuśniak

            
      kremowa szparagowa         paprykowo-pomidorowa               cebulowa

           

              grzybowa                             gulaszowa                    brokułowa - krem

     

    rybna węgierska    chłodnik z botwinki     zupa syczuańska z warzywami


RÓŻNE

      
    cukinia pod beszamelem             ziemniaczki-poduszki

           kawa z pianką                  kalafior z bułką tartą                grzybki z cebulką


              suflet                                              kompot z jabłek                              jajka sadzone

fasolka szparagowa z bułką tartą               kurki z krewetkami                        kiszone ogórki
Ryby
                        
    
  pasta kanapkowa z łososia                     

Ostatnio doszlam do wniosku, że najprzyjemniejsze z gotowania to robienie zdjęć:)


2007/2008 - modne są: kolendra, imbir i chilli, kiełbaska chorizo, mleczko kokosowe, muffinki,


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (35) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 457  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl