Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kruche ciasteczka z nutellą

niedziela, 15 lutego 2009 11:32
  Przepis na pomarańczowe ciasteczka potraktowałam jako bazę wyjściową do pieczenia ciastek o takiej samej kruchucieńkości :), ale zmienonym smaku.
  
sładniki:
 100 g miękkiego masła, 4 łyżki brązowego cukru, 125 g mąki, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo: krem typu nutella

wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier i sodę.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem) i kilkoma ruchami zagnieść ciasto.

* Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 sztuk), ułożyć je na blaszce i spłaszczyć mokrym widelcem.

* Piec 7-8 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

^Ciasteczka w czasie wyjmowania są miękkie i nie należy sie przejmować, że może nieupieczone.
^ Po wystudzeniu nałożyć grubą warstwę kremu.

 
 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

brokułowe co nieco

sobota, 07 lutego 2009 17:48
Brokuł... Wiem o nim tylko tyle, że: 1. można go ugotować, 2. w celu zachowania koloru należy gotować go bardzo krótko - ok. 5-7 minut, 3. nadaje się do zmiskowania.

To zdjęcie jest efektem tygodniowej fascynacji brokułami, która ustąpiła pochłaniającej czas fascynacji życiem, na szczęście dla bloga (i dla mnie;)) wszystko wraca na dobre tory...o:-)pirat:-)
. Problem jest tylko w tym, że nie pamiętam dokładnie proporcji (zero poczucia odpowiedzilaności;-)), więc jeśli ktoś chce zrobić sobie taką brokułową, niech potraktuje to jako eksperymencik, który i tak pewnie wyjdzie, bo co tu ma nie wyjść:)))))
  

składniki:
1 brokuł, 1 łyżka przyprawy typu vegeta, słodka śmietanka - 30% - ok. 1/3 szkl.

wykonanie:
* Przyprawę typu vegeta wsypać do szklanki i zalać wrzącą wodą (całą szklankę).

* Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, włożyć do garnka z wrzącą wodą, pogotować ok. 7 minut.

* Odcedzić. Niektóre różyczki odłożyć, resztę włożyć do wysokiego pojemnika (do miksowania), do którego wlewamy 3/4 szklanki bulionu i śmietankę. Wszystko zmiksować. Dzięki śmietance zrobi się puszyste.

* Podgrzać, rozlać do talerzy, przystroić zostawionymi różyczkami.

^ można też zrobiż inaczej: zmiksować brokuł z bulionem, przelać do garnka, dodać cały serek topiony śmietankowy i gotować az do jego rozpuszczenia się.
^ raz zrobiłam i ze śmietanką i z serkiem, spoko.

A tu brokułowy
Muślinowy krem z innego dnia:



Poniżej efekt sprawdzenia podglądniętego w jednym z telewizyjnych programów sposobu wlewania na talerz dwóch różnych substancji o podobnej gęstości (nie był to progam z cyklu "Mały chemik";)). Nauczywszy się robić dwie zupy-kremy: brokułową i paprykową stwierdziłam, że ładnie wyglądałyby razem na talerzu z lanymi kluseczkami i listkiem bazylii.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 149  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl