Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 259 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Gyros domowy

środa, 25 marca 2009 19:42
żeby nie było, że nie gotuję;)))... wiosno-zima działa naprawdę przytłaczająco;)))

Bardzo prosty sposób zrobienia sobie w domu mięska, które w polskich barach funkcjonuje pod nazwą kebab lub gyros.
Unika się przy tym strasznie czepialskiego zapachu smażonego oleju, roznoszącego się w owych jadłodajniach.

  

Składniki:
1 cała pierś z kurczaka lub indyka, przyprawy: paczka przyprawy do gyrosa, (lub: sporo czerwonej słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, szczypta ostrej czerwonej papryki, sól), 1-2 łyżeczki żółtej curry w proszku, pół szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:
* Pierś podzielić tylko wzdłuż na połówki, które w misce obsypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny.

* Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięsko się nie spaliło. (ok. 10-15 minut)

* Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by troche przestygło, a olej zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać olejem z podsmażonymi przyprawami. Ciągle mieszając, podsmażać mięsne kawałki przez 3-4 minuty tak, by będąc chrupkie nie wysuszyły się na wiórki.

^ w skład naszego domowego kebabu wchodzą oczywiście frytki, zestaw surówek i oczywiście sosy: majonezowo-keczupowy, jakiś ostry meksykański i śmietanowo-majonezowo-czosnkowy 

 

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Ciasteczka orzechowe

poniedziałek, 02 marca 2009 9:43
Ciasteczka orzechowe wyglądały tak apetycznie w grudniowej "Kuchni", że nie zważając na świąteczne przygotowania, oddałam się z całym poświęceniem ;) mieleniu, zagniataniu, pieczeniu i chowaniu orzechowych gwiazdek przed domowymi łakomczuszkami.(o_o) 

            

sładniki:

 200 g miękkiego masła, 80 g cukru pudru, cukier waniliowy, 270 g mąki, 100 g mielonych orzechów laskowych


wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blaczę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem), następnie wsypać orzechy i kilkoma ruchami zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się zlepić dodać troszkę masła). Odłożyć ciasto do lodówki na mniejw ięcej godzinę.

* Następnie przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 4 mm. wyciąć z niego ciasteczka dowolną foremką. Włożyć na blachę.

* Piec 10 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

     

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kruche kokosowe ciasteczka

poniedziałek, 02 marca 2009 9:12
Następna wersja rewelacyjnie kruchych ciasteczek, tym razem o kokosowym posmaku. Zapach w czasie pieczenia jest tak intensywny, że wywabi z domowych kątów najbardziej zajętego domownika, oderwie od komputera nawet zatwardziałego Tibijczyka i fana "fifowego" footballu.;-)

    

sładniki:
 100 g miękkiego masła, 4 łyżki cukru, pół szklanki wiórek kokosowych, 120 g mąki (niecała szklanka, troszke więcej niż 3/4 szklanki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


wykonanie:
*Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Blachę do pieczenia wysmarować olejem, stopionym masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

* W misce utrzeć mikserem masło, dodając stopniowo cukier i proszek do pieczenia.

* Dodać stopniowo mąkę (mieszałam mikserem, bardzo dobrze się połączyła z masłem), następnie wsypać wiórki i kilkoma ruchami zagnieść ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się zlepić dodać troszkę masła).

* Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (ok. 16 sztuk), ułożyć je na blaszce i spłaszczyć mokrym widelcem.

* Piec 10 minut na górnej pólce, aż zrumienią się na złoto. Ostudzić i podjadać(*-*)

^Ciasteczka w czasie wyjmowania są miękkie i nie należy sie przejmować, że może nieupieczone.
^Jeśli za bardzo się rozplaszczą w czasie pieczenia, a zalezy nam na ich wyglądzie, można foremkami do ciastek wyciąć w tych za dużych plackach interesujące nas kształty, a skrawki podać osobno, jako kokosową krajankę;) Ostatnio właśnie tak zrobiłam i wszystkim samkowały chrupiące kokosowe serduszka.pirat
^ Dodatkowo można rozpuścic czekoladę na parze i maczać w niej ciasteczka do połowy, po czym ułożyć na folii aluminiowej i wstawić do lodówki, by czekolada stwardniała.
- zamiast rozpuszczonej w ten sposób czeklady mozna użyć polewy, pomady itp.

^ jeśli zamiast wiórków doda się pokrojonych daktyli, będą wygladały tak:
           
i bardziej niż kokosowe przyklejają się do zębów:-D.

Podziel się
oceń
5
2

komentarze (25) | dodaj komentarz

sobota, 22 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 120 785  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl