Bloog Wirtualna Polska
Są 1 270 102 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Makaron z warzywami po chińsku

środa, 30 kwietnia 2008 17:15
na 3-4 osoby

"Po chińsku" znaczy, że ma mieć naprawdę chiński charakter, a nie go tylko udawać. Bardzo proste danie, które może stanowić bazę do stworzenia "wariacji na temat": z kiełkami, z dużymi krewetkami, z kawałkami bambusa, a może nawet z kostkami ananasa. 

                  

sładniki:
50 dag ugotowanego makaronu (pszennego,ryżowego lub zbożowego),

sładniki mięsno-warzywne:
20 dag mięsa z indyka (może być mięso wieprzowe), 5 grzybów mun, 1 zielona papryka, 1 cebula, 1/4 ugotowanego zielonego groszku, 3 łyżki oleju,

sładniki na sos przyprawowy:
1,5 szkl wody, 2 -3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka żółtej curry przyprawy w proszku, szczypta soli, 1,5  łyżeczki mąki ziemniaczanej


wykonanie:
* Grzyby mun zalać wrzątkiem i moczyć ok. 15 min. Następnie w tej samej wodzie gotować 10 min. Odcedzić. Pokroić w cieniutkie paseczki.

* Paprykę i cebulę pokroić w zapałkę.

*Mięso pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Dodać cebulę i paprykę.

*Smażyć 5 minut często mieszając.

* W tym samym czasie w rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu, czosnek posiekać lub zmiażdżyć. Zagotować na dużym ogniu. Kiedy jest już gęsty, wyłączyć gaz.

* Do mięsa dodać pokrojone grzyby i ugotowany groszek. Przesmażyc chwilę i  wlać sos przyprawowy. Wymieszać i chwilę podgotować mieszając.

*Ugotowany makaron przesmażyć na oleju, rozłożyć na talerze lub do miseczek i polać sosem mięsno-warzywnym.               



                     
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Makaron z białym serem

środa, 30 kwietnia 2008 9:07
Skąd się wziął? To stary sposób na zjedzenie tego, co zostało po obiedzie z poprzedniego dnia, zwłaszcza po smacznej pomidorówce lub rosole;-) . I to wcale nie tylko polski sposób... W kuchni chińskiej jest wiele potraw bazujących na podsmażanych makaronach, więc dzisiaj dedykuję ten przepis tym, którzy szukają daleko tego, co mają blisko:)
A tak na marginesie - uwielbiam to połączenie gorąca makaronu z zimnem twarogu, ten delikatny smak niewidzialnej tartej bułki pachnącej cynamonem czy maślany sosik, w ktorym wyczuwa się jeszcze nieskarmelizowany cukier... Może zostało gdzies trochę makaronu?;)


      
                 

na 2 osoby

sładniki I:
20 dag ugotowanego makaronu, 70 g twarogu (białego sera), pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka tartej bułki, 50 g masła

sładniki II (uproszczona wersja :):

ugotowany makaron (tyle, ile mamy), trochę tartej bułki, ćwierć kostki masła (może trochę mniej), cynamon do posypania zgodnie z naszym smakiem, tyle cukru, ile lubimy, kawałek twarogu (nie za dużo), z 2 łyżki kwaśnej śmietany

wykonanie:
* Na patelni roztopić maslo, dodać bułkę tartą i chwilkę (2-3 minuty) ją podsmażyć.

* Wyłożyć na bułkę makaron i mieszając podsmażać na dość dużym płomieniu. (ok. 5 minut) Można smażyć makaron dłużej, wtedy stanie się bardziej chrupki.

* Patelnię zdjąć z ognia. Makaron oprószyć twarogiem i 2 łyżeczkami cukru - wymieszać.  Następnie rozdzielić  na talerze. Położyć kleks śmietany, posypać pozostałym cukrem i cynamonem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Ciasto jabłuszkowe

wtorek, 29 kwietnia 2008 10:14
Bardzo łatwe(*-*) Na szybką bardzo delikatną jabłuszkową słodką przekąskę... Tak szybką w jedzeniu, że często piekę ją jeszcze raz tego samego dnia... W dużej blaszce wychodzi dosyć niskie, ale to stanowi jego urok.

    
 
sładniki:
3/4 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, 5 jaj, 3 łyżki oleju, 4 duże mało soczyste jabłka


wykonanie:
* Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy.

* Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie ucierać. Nie przerywając ucierania powoli wlać olej i wsypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

* Obrane jabłka pokroić w cieniutkie plasterki, włozyć do ciasta i delikatnie wymieszać.

*Przełożyć ciasto do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec 30-40 minut w temp. 180-200 C.

*Po upieczeniu polać lukrem z dodatkiem cynamonu lub soku z cytryny.

 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Gofry drożdżowe

wtorek, 29 kwietnia 2008 9:47
I następny przepis na gofry... Tym razem na gofry drożdżowe, równie smaczne jak te poprzednie.:-]
Z takiej ilości składników wychodzi ich ok. 8-10 sztuk.

sładniki:
 
2 szklanki mąki, 12,5 dag masła, 4 łyżeczki cukru, 2 dag drożdży, 1 szklanka mleka,
3 jajka, szczypta soli,

wykonanie:

* Mleko trochę podgrzać. Do połowy mleka dać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru.

* Mąkę przesiać do miski i zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko i wymieszać z małą ilością mąki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. (ok. 15-20 min.)

* Masło roztopić i ostudzić.

* Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, cukier, jajka, sól i masło. Wyrobić. Powinno być gęściejsze niż na naleśniki. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. (ok. 15-20 min.)

* smażyć w gofrownicy posmarowanej olejem.

^Podawać z cukrem albo z marmoladą lub dżemem.
^Z tego ciasta można również usmażyć racuchy.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Pysznotka

wtorek, 22 kwietnia 2008 12:58

sładniki na ciasto:
40 dag mąki (3 szklanki), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag cukru (pół szklanki) do ciasta i 10 dag cukru do białek, 20 dag margaryny lub masła, 4 jajka, 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 - 1 szklanka orzechów włoskich, dżem z czarnej porzeczki

sładniki na krem:
5 żółtek, 1 kostka masła, 2 łyżki budyniu, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru

składniki na polewę: 3 łyżki wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżki kakao, 0,25 kostki masła


wykonanie:
ciasto:
* Do mąki wkroić margarynę, dodać cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i 4 żółtka. Zarobić ciasto i podzielić na dwie części.

* Ubić pianę z białek. Ubijać dalej dodając cukier.

* Pierwszy placek rozwałkować, przenieść do blachy, posmarować dżemem i wyłożyć na niego pół ubitej piany z białek. Posypać połową orzechów. Piec 20 min w rozgrzanym piekarniku.

* Drugi
placek rozwałkować, przenieść do blachy, posmarować dżemem i wyłożyć na niego pozostałą połowę ubitej piany z białek. Posypać resztą orzechów. Piec 20 min w rozgrzanym piekarniku.

krem:
*Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i zagotować z mlekiem. Wystudzić. Utrzeć masło i delikatnie, stopniowo dodawać wystudzoną masę.

ciasto:
* Krem rozłożyć cały na pierwszym placku. (Tak, na tej upieczonej pianie).

* Drugi placek nałożyć na ciasto z kremem obracając orzechami i piana na dół.

* Ciasto polać czekoladową ( lub jakąkolwiek pasującą) polewą.

polewa:
* Wszystkie składniki włożyć do garnuszka. Pogrzewać, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania, bo może się zwarzyć (wtedy tłuszcz oddzieli się od reszty i będzie na wierzchu).
Jeśli jednak się zwarzy, zdjąć z ognia, dodać po prostu 2-3 łyżki cukru i szybko wymieszać.

W pewnym momencie polewa zacznie gęstnieć i jest to znak, że jest już gotowa.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Muffinki czekoladowe (2) Chocolate muffins (2)

niedziela, 20 kwietnia 2008 10:03

Lepsze od muffinek czekoladowych  nr I
Pachnące wanilią, czekoladą i aromatem śmietankowym...:)

               

sładniki:
suche:
2 szklanki mąki (260 g), 2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/3 szkl brązowego cukru (jeśli nie masz cukru brązowego może być wtedy tylko bialy), 1/3 szkl białego cukru, szczypta soli, 2 łyżki ciemnego kakao,

mokre: 1 szkl mleka (250 ml), 1/2 kostki masła, 2 jajka, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku, kilka kropel olejku śmietankowego lub rumowego,

 

wykonanie:

* Masło roztopić i schłodzić.

* W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre.

* Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać, aby składniki się połączyły. Mogą być małe grudki.

* Napełnić formę do muffinek i piec ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.


               


ingredients:
dry:
2 cups flour,2 teaspoons baking powder,1/3 cup brown sugar (if you haven`t a brown sugar you can add only a white sugar), 1/3 cup white sugar, 1/4 teaspoon salt, 2 tablespoons dark cocoa powder

wet:
1 cup milk (250 ml),2 eggs, 1/2 cube of (100 g) butter,1 tablespoons instant coffee dissolved in 1 tablespoons boil water,


making:
*Melt a butter, cool down.

* In one bowl mix tthe "dry" ingredients.

* In the second bowl mix "wet"
ingredients.

* Pour "wet" bowl into the "dry" bowl and mix
(not to precisely).

* Papilotki put into baking tin to muffins (smear oil) and pour cake (about 1,5 tablespoon) into forms.

*
Bake it in the warm oven. (15 - 20 minuts in 170 C)


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Muffinki kawowe

sobota, 19 kwietnia 2008 16:05
przepis pochodzi ze strony: http://polskakazachstan.blox.pl

sładniki:
suche:
260 g mąki (2 szklanki), 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, ¾ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, pół łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu

mokre: 250 ml (1 szklanka) mleka, 120 g masła, 1 jajko,

inne:1 tabliczka czekolady (jakiejkolwiek) lub 1 szklanka czekoladowych groszków

            


wykonanie:
* Masło roztopić i schłodzić.

* W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre.

* Wlać mokre do suchych i szybko wymieszać, aby składniki się połączyły.

*Dodać pokrojoną czekoladę lub czekoladowe groszki.

* Formę do mufinek lub foremki do babeczek wyłożyć papilotkami, wysmarować olejem, wlać do nich ciasto (ok 1,5 łyżki). Ciasto można również wlewać bezpośrednio do formy od muffinek bez papilotek.


*Piec około 20-30 minut w temp. 180 -200 stopni C.

^ Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem, posmarować gęstym lurem lub jakąkolwiek polewą. Bardzo smaczne są z polewą kawową i kawałkami orzechów włoskich.

polewa kawowa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 60 ml słodkiej śmietany.

* Śmietanę podgrzać (ale nie zagotować). Zdjąć z palnika, dodać kawę i połamaną czekoladę. Tak długo mieszać, aż kawa i czekolada się rozpuszczą.
* Schłodzić i posmarować muffinki.

^Orzechy można trochę podprażyć i wrzucić do polewy.


       
    

ingredients:
dry:
2 cups flour,2 and half teaspoons baking powder, 2 tablespoons instant coffee, 1 vanilla sugar, 1 cup sugar, half of teaspoon salt, 1 teaspoon cinnamon

wet:
1 cup milk, 1 egg, 120 g butter,

another: 1 bar of chocolate or 1 cup chocolate peases

making:
*Melt a butter, cool down.

* In one bowl mix the flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, salt, cinnamon and instant coffee.

* In the second bowl mix the egg, butter and milk.

* Pour "wet" bowl into the "dry" bowl and mix.

*Add the cuted chocolate or the
chocolate peases.

* Papilotki put into baking tin to muffins (smear oil) and pour cake (about 1,5 tablespoon) into forms.

*
Bake it in the warm oven. (20 - 30 minuts in 180 - 200 C)

^After baking pour warm muffins over the icing (frosting) or the icing sugar or coffee topping.

Icing (froting): put an
icing sugar (confectioner`s sugar) into small pot, pour it boil water (not to much because the icing will thin) and crush it about 2-3 minutes.
                 
Chocolate icing (froting): add to the icing a dark cocoa ( so much as an icing will be chocolate:))

Coffee topping: 1 bar of white chocolate, 1 teaspoon instant coffee, 60 ml sweet cream (30%)

* Warm the cream up. (Don`t boil.) Remove it from the burner, add the coffee and cuted chocolate. You must so long mix as the coffee and chocolate will dissolve.

*Cool it down and smear muffins.

^You can add the walnuts to the coffee topping.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (33) | dodaj komentarz

Szaszłyki z kurczaka/indyka (Chicken/turkey shishes)

niedziela, 13 kwietnia 2008 11:17

4 - 6 porcji

sładniki:
1 duża pierś z kurczaka/indyka, 1 duża czerwona papryka, 12 małych pieczarek lub 6 dużych, 1 cebula, patyczki lub rożenka do szaszłyków 

marynata: 200 ml (niecała szklanka) oleju (jakiegokolwiek), 200 ml (niecała szklanka) sosu sojowego, sok z jednej cytryny,

wykonanie:
* Pierś pokroić na kilka pasków, a paski na mniejsze kawałki.

* Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.

*Pieczarki umyć, większe przekroić na pół.

*Cebulę obrać, przekroić na pół, a połówki na ćwiartki.

* Na rożenki lub patyczki do szaszłyków nabić na przemian kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę. Położyć na półmisku.

* Zmieszać składniki marynaty i oblać nią dokładnie szaszłyki. Przykryć je i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

* Wyjąć szaszłyki z naczynia i piec na grillu lub smażyć na zwykłej patelni tak długo, aż mięso będzie podpieczone.

^ Można podać ułożone na ryżu.


ingredients:
1 big chicken/turkey breast, 1 red pepper, 12 small or 6 big button mushrooms, 1 onion, sticks to shishes,

marinade: 1 cup oil, 1 cup soya sauce, juice from 1 lemon

making:
*Cut the breast  into the strips, and
cut strips into the smaller parts.

*Wash the pepper, cut in half, get the pips out and cut pepper into
the smaller parts.

*
Wash the button mushrooms, the big cut in half.

* Skin the onion, cut it into quarters.

*Push the pieces of chicken/turkey, pepper, botton mushrooms and onion onto the sticks. Put it in the plate.

* Mix the ingredients of marinade. Pour marinade over the shishes. Cover it and put it in the fridge on the 1 our (the best - on the all night).

* Take the shishes out the plate and barbecue/grill or fry on the pan so long as the meat will be good.

^ You can serve on the rice.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Szynka w polskim sosie

sobota, 12 kwietnia 2008 13:53

Zwyczajnie nadzwyczajny domowy sosik z mięskiem wieprzowym
 


          

sładniki:
 
50 dag szynki (lub łopatki lub karkówki - mięso wieprzowe), 1 cebula, pół szklanki oleju, 3-4 łyżki mąki,

przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy lub przyprawa do gyrosa, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy,  kilka ziaren pieprzu (moze być kolorowy, czarny lub zielony),  mielona czerwona słodka papryka, 

wykonanie:

* Mięso pokroić w grube plastry. Oprószyć mocno solą, piperzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym lub przyprawą do gyrosa i papryką.

* Kłaść je na mocno rozgrzany olej w patelni i smażyć z dwóch stron na silnym płomieniu. (Im bardziej się przypiecze, tym sos będzie miał lepszy smak).

* W czasie smażenia mięsa do garnka, w którym ma sie gotować sos, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, (można dać ząbek czosnku), listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać szklanką wody i wstawić na gaz.

*Usmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka z cebulą i przyprawami. Nie wyłączać gazu pod patelnią.

*Na tłuszczu po mięsie podprażyć mąkę. (Im mocniej "podpalimy" mąkę, tym sos będzie miał ciemniejsza barwę. ) Zalać wodą ( i nie bać się odgłosu dochodzącego z patelni
0:-) , narobi się dużo dymu, ale tak musi być :-]), przez chwilę wymieszać mąkę z wodą i wlać do garnka z mięsem.

* Przegotować, przykryć i gotować na małym gazie ok 2 godzin. (mięso musi być miękkie). Jeśli po tym czasie sos jest za żadki, delikatnie wsypać trochę mąki (ok 1 łyżki) i znowu podgotować.

^Podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem, ryżem, kopytkami, knedlami lub śląskimi kluskami i jakąkolwiek surówką (pycha z mizerią:))


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (10) | dodaj komentarz

Muffinki bananowe (Banana cupcakes)

piątek, 11 kwietnia 2008 19:28

około 18 - 20 muffinek
przepis podpatrzony na stronie http://mojewypieki.blox.pl/ ździebko zmodyfikowany.


                              


sładniki:
2 duże dojrzałe banany, 300 g mąki, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 160 g cukru pudru, 2 cukry waniliowe, 125 g masła, 4 łyżki kwaśnej śmietany (18%), 2 jajka, pół tabliczki białej czekolady (50 g)

wykonanie:
* Masło rozpuścić i schłodzić.
* W misce rozgnieść banany z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
*Dodać śmietanę, jajka i wymieszać.
* Dodać sodę, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszać.
* Stopniowo dolewać masło, mieszać.
* Wkroić czekoladę.

* Formę do mufinek lub foremki babeczek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto (ok 1,5 łyżki).
*Piec około 20 minut w temp. 200 stopni C.


^ Po upieczeniu można posypać je cukrem pudrem.


                                


ingredients:

2 big bananas,(300g) flour, 0,5 teaspoon baking powder, 2,5 cup (160) g icing sugar, 2 eggs, 1 teaspoon baking soda, 2 vanilla sugar, 125 g butter,
4
tablespoons sour cream (18%), half white chocolate (50 g),


making:
*
Melt a butter, cool down.
*In the bowl mix bananas, sugar and
vanilla sugar.
*Add a
cream, eggs and mix.
*Add
a flour, baking powder, baking soda and mix.
*Add slowly the melted butter and mix.
*Cut chocolate into the cake.

* Papilotki put into baking tin to muffins and pour cake (baout 1,5 tablespoon) into forms.
*
Bake it in the warm oven (200 C) about 20 minuts.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Spaghetti z sosem pomidorowym

czwartek, 10 kwietnia 2008 13:34
 na ok. 8 osób                
                        


sładniki:
0,5 kg mielonego mięsa, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki mąki ,     1 paczka spaghetti

przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka bazylii, oreganu lub tymianku i wszelkie przyprawy, które się preferuje (np. 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, szczypta chilli itp.),

wykonanie:

* Mięso posmażyć na oleju, dodając stopniowo przyprawy, pokrojoną cebulę, posiekany lub pokrojony czosnek.

* Przełożyć do garnka i zalać puszką pomidorów oraz 2 szklankami wody.

* Dodać koncentrat pomidorowy.

*Gotować pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać.

*Pod koniec dodać mąkę i zagotować, często mieszając.

W innej wersji zamiast mąki robi się sos beszamelowy ( 2 łyżki mąki posmażyć na 1 łyżce masła, zalać zasmażkę 1 szklanką mleka i 1 szklanką gorącego bulionu, zagotować ) i tym zagęszcza się sos.

* Ugotować makaron (nie przelewać zimną wodą). Podawać z sosem.


  

  
ingredients:
0,5 kg pork mince (ground beef), 3 tablespoons oil, 1 onion, 2 cloves of garlic, 1 can of tomatoes without peel, 1-2 teaspoons tomato puree, 2-3 tablespoons flour, 1 packet of spaghetti,

spices: salt, pepper, 1 teaspoon sweet red paprika, 1 teaspoon basil, oregano or thyme, and all kind of spices what do you like (0,5 teaspoon red curry, 1 teaspoon spice to gyros, chilli etc.)

making:
*Meat fry on the oil, add spices, cuted onion and
crushed or cuted garlic.

*Put it into the pot and pour it over tomatoes and 2-3 cups water.

*Add tomato puree.

* Cover and boil about 20 - 30 minuts. Mix
sometimes
.

*At the end add a flour and boil. Mix.

In the different version you can add instead of flour bechamel sauce ( 2 tablespoons flour fry on the 1 tablespoon butter, add 1 cup milk and 1 cup boil stock cubes, boil) whitch you can thicken tomato sauce.

*Boil the spaghetti (don,t rinse with cold water). Serve with tomato sauce.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Rurki z ciasta francuskiego z kremem

niedziela, 06 kwietnia 2008 18:13


                   
ok. 10 rurek

sładniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, 2 łyżki cukru

wykonanie:
* Rozwinąć ciasto i pokroić w paski o długości ok. 20 cm i szerokości ok. 2-3 cm.

*Paskami ciasta owijać spiralnie speckalne foremki do rurek w ten sposób, aby paski zachodziły nieco jeden na drugi.

* Foremki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchwu posmarowac je rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Cukier można pomieszać z siekanymi lub mielonymi migdałami.

* Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec na jasnozłoty kolor ok. 20 minut.

* Upieczone rurki zdejmować z foremek ( w wypracowany przez siebie sposób
;-),
w razie trudności można delikatnie podważyć brzego końcówką noża, foremka po pewnej chwili powinna dać się łatwo wysunąć.)

* Zimne rurki napełniać jakimkolwiek kremem lub bitą śmietaną.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Vol-au-vent z ciasta francuskiego z kremem

niedziela, 06 kwietnia 2008 18:11


     
przepis na 8 małych ciastek

sładniki:
paczka gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, 2 łyżki cukru

wykonanie:

*Rozwinąć ciasto i wykroić szklanką, lampką do wina lub foremką krążki. Od wielkośći kółek zależy ilość ciastek: im większe kółka, tym mniej będzie ciastek. Na jedno ciastko przypada 5 krążków, więc wycinając kółka można od razu określić sobie ilość i kółek i ciastek.

Sposób wykonania 1 ciastka:
* Mamy 5 krążków. W 4 wycinamy środki mniejszą foremką lub kieliszkiem i nakładamy je (pierwszy z wyciętym środkiem kładziemy na krążek bez wyciętego środka) jeden na drugi, smarując rozmąconym jajkiem (ułatwi to sklejenie się krążków).

* W środku ciastek delikatnie umieścić:
-  rożek z papieru do pieczenia wypełniony ziarnami grochu lub fasoli
lub
- kulkę z folii aluminiowej wypełnionej ziarnami grochu lub fasoli
Ma to na celu uniemożliwienie wyrośnięcia ciastka w środku. W ten sposób zrobi się nam miejsce do wypełnienia kremem, dżemem lub bitą śmietaną.

* Posmarować wierzch i boku rozmąconym jajkiem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na ok. 20 minut.

* Zimne ciastka można nadziewać każdą masą.



       

       

     
Podziel się
oceń
3
1

komentarze (17) | dodaj komentarz

Naleśniki z serem

środa, 02 kwietnia 2008 20:55

Naleśnik... tak szybko sie go robi, a taki skomplikowany opis...;-)

na ok 6 - 8 naleśników      

                     

sładniki:
1 szklanka mąki, 1 i 1/5 szklanki mleka, szczypta soli, 1 jajko, 3- 4 łyżki oleju
kostka śmietankowego twarogu (białego sera), 1 jajko, cukier waniliowy, 4-6 łyżek cukru
kwaśna śmietana, 3-4 łyżki cukru

                     


wykonanie:
* Wbić jajko do miski, dodać sól.

* Dodawać na przemian, za każdym razem dokładnie mieszając, mleko i mąkę. Na koniec wmieszać olej. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka.

* Odstawić ciasto na 10-15 minut. (Po czym znowu:
Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Jeśli ciasto jest za żadkie dodać trochę mąki.)

* Twarożek, jajko, cukier waniliowy i zwykły cukier rozgnieść widelcem. nie mieszac zbyt długo, bo twarożek zrobi się żadki.

* Wlewać ciasto porcjami na rozgrzaną patelnię. Kiedy podpiecze się spód, podważyć szeroką łyżką i przewrócić na drugą stronę. Teraz będzie się smażyc szybciej.
(Ilość ciasta zależy od wielkości patelni. Ciasta musi być na tyle dużo, by rozlało się po całej patelni. Na średnią patelnię biorę niecałą łyżkę wazową zwana wazówką:)). Z powodu dodania do ciasta oleju, można smażyć naleśniki bez tłuszczu. Jeśli przywierają,  przed wlaniem następnej porcji wlać ździebko oleju na patelnię. Można też spróbować dolać trochę oleju do ciasta.

*  Na trochę przestudzony, ale jeszcze ciepły naleśnik nakładać twarożek i zawijać w rulony lub w trójkąty.

* Przed podaniem podsmażyć na oleju. Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

^ Naleśniki można usmażyć i zawinąć z serem nawet na dzień przed zjedzeniem.
^Pyszne z obłożonymi sezonowymi owocami (najlepsze z jagodami i truskawkami
:-])


                         Tylko tyle zostało po naleśnikach...:):-)
                  
                     


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 488  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD