Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Creme brulee

środa, 13 kwietnia 2011 20:32

... czyli smak twardego karmelu w delikatnym śmietankowym kremie. Coś wspaniałego:) Wart sławy:)

 

          

 

Obeszłam wiele stron w poszukiwaniu przepisu, niemal wszystkie mają ten sam:

500 ml słodkiej, 36% śmietanki, 6 żółtek, 100 g cukru pudru, laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, cukier do karmelizacji

   Piekarnik rozgrzać do 150 stopni. Śmietankę (wraz z przepołowioną laską wanilii i wyskrobanymi z niej ziarenkami) podgrzać w garnku, aż do momentu wrzenia (jeśli śmietana jest bardzo gęsta - należy ją zamieszać od czasu do czasu, bo może się przypalić). W tym czasie żółtka utrzeć delikatnie z cukrem (i ekstraktem z wanilii, jeśli nie mamy laski) na jednolitą konsystencję, by nabrały jaśniejszego koloru i stały się troszkę puszyste, ale nie tak bardzo jak na kogel-mogel. Gorącą śmietankę (wyjąć z niej laskę wanilii) wlewać powoli porcjami do żółtek, nieustannie mieszając, ale nie tak intensywnie, by powstała piana i masa stała się puszysta. Masa troszkę powinna zgęstnieć. Następnie rozlać ją ( warto przez sitko) do 6 kokilek (idealna ilość składników na 6 porcji), umieścić je na blaszce, którą wsunąć do piekarnika na tyle, by można było wlać gorącą wodę do połowy bądź 3/4 wysokości kokilek. W innych wersjach creme brulee piecze się bez wody.
   Piec ok. 35-45 minut, do momentu, kiedy po poruszeniu blachą krem drży jak galaretka, czyli wydaje się, jakby był lekko niedopieczony. Wyjąć, wystudzić, schłodzić, następnie posypać cukrem (białym, jasnobrązowym lub cukrem pudrem) i stopić przy pomocy palnika.

 

1. Można spróbować piec bez wody lub w zmniejszonej temperaturze.

2. Należy pilnować, by krem nie wyrósł, prawdopodobnie wyjdą wtedy grudki z pwodu ścięcia się masy.

Robi się szybko, trzeba tylko nabrać wprawy. Smak jest faktycznie niesamowity. 

 




Podziel się
oceń
0
31

komentarze (25) | dodaj komentarz

Irish Soda Bread - irlandzki chleb na sodzie

niedziela, 10 kwietnia 2011 22:01

 

   I kolejna udana próba z irlandzkim chlebem sodowym. Bardzo dobry pomysł na brak chleba do kolacji, wystarczy tylko 45 minut pieczenia i pół godziny czekania na wystygnięcie owego pysznego pieczywa. Przepis pochodzi z bardzo interesującej strony: Cate`s World Kitchen

 

 

Na trzy bardzo głodne osoby:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (zrobiłam na tortowej), 3/4 łyżeczki soli, 1 i 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 szklanki maślanki

 

Rozgrzać piekarnik do 175-180 stopni. Do miski wsypać mąkę i wymieszać z solą oraz sodą. Wlać maślankę i szybkimi ruchami wymieszać z mąką, starając się nie zagniatać za mocno ciasta. Mają być grudki, a nie gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest za mokre, podsypać troszkę mąki, jeśli za suche, dolać z 1-2 łyżki maślanki. Uformowaną kulę ciasta przełożyć na blat oprószony mąką, zagnieść ze dwa razy formując delikatnie okrągły, gruby bochenek - będzie wyglądało jak jedna duża bułka - przenieść go na blaszkę, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 45 minut. Po wyjęciu ostudzić.


Bardzo dobre:)

 

 


Podziel się
oceń
2
30

komentarze (29) | dodaj komentarz

Uszy Hamana

piątek, 01 kwietnia 2011 23:00

 

   Uszy Hamana to rodzaj ciastek, pieczonych na żydowskie święto zwane Purim. Poniżej jedna z propozycji stworzona na podstawie tego, co wyczytałam na różnych stronach i blogach. Ciasto bardzo kruche, nadzienie aromatyczne, ciastka smaczne.

 


ciasto:

1,5 szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
1 jajko
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1-2 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko do smarowania


nadzienie:

350 g maku
125 g miodu
2 łyżki brązowego cukru
2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
40 g zmielonych migdałów
1 jajko

 

Mak zalać wrzącą wodą i namoczyć na 12 godzin, następnie odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, w tym rozpuszczony miód z cukrem.

Na stolnicę wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Wkroić masło, wbić jajko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i śmietanę. Grubym nożem posiekać wszystko, po czym zagnieść w kulę jednolitego ciasta. Owinąć ją folią spożywczą lub włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na cienki placek, wyciąć kółka szklanką, nałożyć na środek każdego kółka jedną płaską łyżeczkę nadzienia, skleić brzegi ze sobą formułując z ciastko w kształcie trójkąta tak, by środek z nadzieniem był widoczny.

Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut. Najlepiej smakują, kiedy całkiem wystygną. 

 



Podziel się
oceń
1
30

komentarze (25) | dodaj komentarz

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 209  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl