Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Guacamole 1

niedziela, 29 czerwca 2008 18:33
Orzeźwiające danie z awokado rodem z Meksyku. Świetny dodatek do wszelkich tortilli i pieczonych mięs.

  
 http://www.youtube.com/watch?v=FXHLs8jzblA&feature=related

sładniki:
1 awokado, sól i biały pieprz do smaku, 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

wykonanie:


* Obrać awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ ugnieść na papkę.

* Dodać tyle soli, pieprzu i soku z cytryny lub limonki, by nie było mdłe, miało konkretny orzeźwiający smak.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Tortilla

niedziela, 08 czerwca 2008 21:23

Tym razem meksykańskie naleśniki... Inspiracja tortillą Nicol i Dawida, choć w wersji dostosowanej do naszego smaku i możliwości.

      

sładniki:
opakowanie gotowych pszennych tortilli, 1 mała pierś z kurczaka lub jej połówka, 1 puszka białej fasoli, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, słoiczek ostrej zielonej papryczki, ok. 25 dag żółtego sera, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy do kurczaka, 1-2 łyżki roztopionego masła

dodatki: słoiczek salsy

wykonanie:
* Mięso mocno przyprawić (sól, pieprz, wszelkie używane przyprawy:  słodka czerwona papryka, żółta curry w proszku, przyprawa do gyrosa, przyprawa do kurczaka itp.), odstawić na  pół godziny, po czym usmażyć w całości na oleju. Usmażone mięso rozdrobnić na małe kawałki.

* Białą i czerwoną fasolę odcedzić i, każdą w osobnym garnuszku, rozgotować na purre. Trzeba często mieszać i można przyspieszyć, rozścierając łyżką miękką fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozstartym czosnkiem.

* Kukurydzę odsączyć.

* Zetrzeć ser.

* Na wyjętej z opakowania tortilli rozsmarować purre z białej i czerwonej fasoli, posypać kukurydzą, rozłożyć kilka kawałków ostrej zielonej papryczki (ale bardzo mało
]:->), kilka rozdrobnionych kawałków kurczaka, posypać serem i zawinąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

* Zrobione tortille układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i zapiec w piekarniku na najwyższej półce: ok. 15-20 min. (wierzch musi być przyrumieniony, ser w środku roztopiony).

^ Podawać gorące z takimi dodatkami, jak: pomidorowa salsa (bardzo dobra jest gotowa w słoiczku: pikantny dip pomidorowy), guacamole, kwaśna śmietana, sos majonezowo-ketchupowy, różnorodne sałatki (np. pokrojona w kostkę cukinia i pomidor + jogurt, sól, biały pieprz), ostre marynowane zielone papryczki wszelkiego rodzaju itp.

^ Jeśli ktoś nie lubi sera żółtego, można go nie dodawać.

Nie zapomnieć o dobrym napoju
:-)

      


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Grillowane skrzydełka

sobota, 07 czerwca 2008 18:43

Grill stał się częścią polskiej kultury jedzenia i życia. Nie ma spotkań na działce bez grilla, nie ma biwaków bez zapiekanej w folii kiszki ziemniaczanej, kaszanki z cebulką i kawałkami jabłek, pstraga lub łososia we własnym sosie, dobrze przyprawionej karkówki, chrupiącego boczku czy wreszcie podstawowego dania - grillowanych skrzydełek. Na naszych oczach polskie menu wzbogaca się o nowe narodowe potrawy, trzeba więc je nie tylko z apetytem zajadac, ale także utrwalać (i właściwie opatentowywać, żeby nikt nie przywłaszczył sobie naszych domowych smaków;-)).

         

http://www.youtube.com/watch?v=nGajndOh4g4&feature=related

sładniki:
tyle sztuk skrzydełek z kurczaka, ile potrzebujemy (3-4 skrzydełka na osobę),
przyprawy dające nasz ulubiony smak mięsa drobiowego, w moim przypadku podstawowe przyprawy to: sól, biały pieprz, dużo zółtego curry w proszku, dużo czerwonej słodkiej papryki, - do tego dorzucam pieprz ziołowy i to co mam pod ręką: jakąkolwiek gotową przyprawę do kurczaka, troszkę ziół prowansalskich, czasem przyprawę do gyrosa, choć ona zmienia smak mięsa, więc jej nie za dużo, troszkę majeranku itp.
olej - tyle, by wszystkie kawałki mięsa się nim "zaciągnęły"

wykonanie:
* Skrzydełka opłukać, włożyć do miski, opruszyć przyprawami, zalać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać ręką. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

* Upiec na grillu do miękkości i odpowiedniego koloru i chrupkości skórki.

^ Tak przyrządzone mięsko nadaje się też do upieczenia w piekarniku.
^ Pyszne z sałatą winegret.

         

      


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 037  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl