Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sernik z masłem orzechowym

niedziela, 19 czerwca 2011 13:02

 

 

 składniki:
spód: 200 g ciastek (np. maślanych herbatników), 100 g masła, 50 g czekolady mlecznej, 50 g solonych orzeszków

masa serowa: 500 g sera (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego), 1 łyżka kwaśnej śmietany, 3 jajka, 3 żółtka, 200 g cukru, 2 kopiaste łyżki masła orzechowego

polewa: 250 ml kwaśnej śmietany, 150 g mlecznej czekolady, 4 łyżki brązowego cukru


   Najpierw spód: ciastka mocno pokruszyć, orzeszki rozdrobnić w mikserze (u mnie służy do tego stary elektryczny młynek do kawy) dodać do ciastek, zetrzeć czekoladę, wymieszać dobrze z masłem, przełożyć do tortownicy (tu: 24 cm średnicy) ugnieść dłońmi, wstawić do lodówki.

   W dużej misce umieścić ser, kwaśną śmietanę, jajka, żółtka, cukier i masło orzechowe. Zmiksować przez przez chwilę, by powstałą aksamitna masa. Przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, piec 50 minut.

    Na 10 minut przed określonym czasem pieczenia zabrać się za przygotowanie polewy: do garnka wlać śmietanę, wsypać cukier i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści, nie gotować. Ciasto wyjąć z piekarnika, oblać polewą i wstawić na dodatkowe 10 minut.

   Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko go uchylić i poczekać, aż sernik trochę wystygnie, następnie wyjąć ciasto z piekarnika i poczekać z jedzeniem, aż będzie zimny. Na zimno jest o wiele smaczniejszy niż na ciepło - sprawdziliśmy:)

 

 



Podziel się
oceń
2
31

komentarze (29) | dodaj komentarz

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 691  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl