Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Lane kluski

niedziela, 27 lipca 2008 18:17
Lane kluski czy kluseczki (mniejsza o zdrobnienie;)) zastąpią makaron w każdej zupie: od mlecznej poprzez rosół i pomidorową do owocowej. Pod ręką trzeba mieć jedynie jajko, mąkę i szczyptę soli. Moja mama robiła je nam w niedzielne lub w sobotnie poranki, ucierała widelcem (dzisiaj robi się to mikserem) i lała wprost na gotujące się mleko. Przyznam się, że wyjadałam te największe, zostawiając mleko, którego wtedy nie cierpiałam pirat.

   

Składniki:
na 1 jajko 1,5 łyżki mąki, szczypta soli

Wykonanie:
* Jajko wbić do małego garnka, dodać makę i sól.

* Zmiksować.

* Delikatnie lać na gotującą się osoloną wodę, mleko lub zupę (chociaż nie polecam bezpośrednio gotowac w zupie, ponieważ może ona zmętnieć) i mieszać.Wystarczy je zagotować. Dłuższe gotowanie spowoduje rozgotowanie się mniejszych kluseczek.

^ Aby wychodziły niby paseczki, trzeba lać cieniutkim ciurkiem, zataczając garnkiem z ciastem koło nad gotującą sie wodą.
^ aby wychodziły niby kulki, wystarczy łyżką oddzielać małe porcje ciasta w czasie lania na gotująca sie wodę.
^niektórzy dodaja do ciasta troszkę pieprzu.




Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Paprykowo-pomidorowa

niedziela, 27 lipca 2008 17:43
Ot, taka inna wersja pomidorowej, o zdecydowanie słodkawym posmaku czerwonej papryki.

                 

Składniki:
2 duże czerwone papryki, 350 g pomidorów, 2 nieobrane ząbki czosnku, 600 ml bulionu (jakiegokolwiek: warzywnego, drobiowego itp.), sól, pieprz, 3 łyżki oleju,

Wykonanie:
* Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Posmarowac blaszkę do pieczenia olejem.

* Pokroić paprykę w ćwiartki, położyć na blaszkę i zapiekać przez 10 minut.

* Następnie dodać przekrojone na pół ( w skórce) pomidory i nieobrany czosnek i zapiekać je przez 20 minut. Skórka od papryki powinna miejscami zrobić się ciemna, nawet czarna, pomidory muszą być miękie.

*Miękkie warzywa przełożyć do miski i zmiksować je, po czym przetrzeć do rondelka przez sitko.

*Dodać bulion, przyprawy i gotując, mieszać.

^ Do tak przygotowanej zupy mozna dodać:
- śmietanę wymieszaną z
sosem Worcestershire
- czosnkowe grzanki z pszennej bułki
- usmażone na złoto kostki sera tofu (wypróbowane:))
- lane kluseczki lub inny makaron
-ryż


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Kurczak "po syczuańsku" dwa razy smażony

sobota, 26 lipca 2008 16:48
"Po syczuańsku" będzie w cudzysłowiu, ponieważ potrawa jest robiona w Polsce z polskich produktów, przez nie Chińczyka, więc pewnie i smakuje inaczej, niż w Chinach. Tak na marginesie, ciekawe, jak by to smakowało w kraju, z którego pochodzi przepis...? Może kiedyś dane nam będzie spróbować...

          

Składniki:
600 g mięsa z piersi kurczaka (lub: polędwicy wołowej, mięsa z indyka, polędwiczek wieprzowych), 1 średnia czerwona papryka, 2 świeże czerwone papryczki chili), 1 średnia cebula, 2 marchewki, 150 g zielonego ugotowanego groszku, 2-3 liście kapusty pekińskiej,
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (lub syczuańskiego), 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego (lub: ostrygowego), 1/4 szkl sosu sojowego, 1 szkl bulionu drobiowego (lub wołowego do wołowiny), 1 łyżka brązowego cukru
1/2 szkl mąki kukurydzianej, olej do smażenia,

Wykonanie:

* Ziarna pieprzu rozkruszyć.

* Pokroić mięso w cienkie plastry i obtoczyć w mące wymieszanej  z połową pieprzu.

* W woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzać olej, smażyć mięso, aż będzie chrupkie, wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.

* W oczyszczonym woku rozgrzać olej sezamowy, smażyć zmiażdżony czosnek, pokrojone w plasterki papryki, cebulę i marchewki. smażyć do zmięknienia warzyw.

*Dołożyć mięso, pokrojoną w grube paski kapustę i groszek.

*Dolać bulion, cukier, resztę pieprzu, sos rybny (ostrygowy) i sojowy.

*Dusić na małym gazie, aż liście kapusty staną się miękkie.


^ Podawać z ryżem.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Bigos z cukinii lub kabaczków

czwartek, 24 lipca 2008 18:21

Chrupkie kawalki cukinii w pomidorowym sosie z zapachem czerwonej papryki kontrastującym z mdłą delikatnością pieczarkowych plasterków i mięsnym tłuszczykiem...:)

      


składniki:
2 małe cukienie lub 1 duża, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 2 dosyć tłuste kiełbaski lub 20 dag wędzonego boczku, 6 pieczarek, 1 czerwona papryka, 2-3 duże dojrzałe pomidory lub 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów i 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku,

wykonanie:
*Sparzyć pomidory wrzątkiem. Po ochłodzeniu obrać.

* Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć pokrajaną w kostkę kiełbasę lub boczek.

* Następnie dodać grubo pokrajaną cebulę i grube plasterki pieczarek. Chwilę podsmażyć, mieszając.

* Paprykę obrać i porojoną w kawałki lub paski dorzucić do rondla. Chwilę posmażyć, mieszając.

       
    

* Obrane ze skórki pomidory pokroić drobno i dorzucić do smażących się warzyw. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, aż zrobi się z nich sos. jeśli smakowo jest za mało pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy. Wsklazane jest częste mieszanie.
:-)

*Małe cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, a te na kawałki, które trzeba dorzucić do duszących się warzyw. Z dużych cukinii wykrawamy pestki, a następnie postępujemy jak z cukiniami małymi. Dusimy wszystko ok. 10 minut. zbyt długie gotowanie potrawy doprowadzi warzywa, a zwłaszcza cukinię, do "rozciapciania" i zepsuje cały efekt.

^ Można podaważ z ziemniakami, ryżem, kuskusem i pieczywem.
^Smaczne posypane posiekaną grubo natka pietruszki lub kolendrą.
^ Kiełbasę pewnie mozna zamienić na mielone mięso lub kawałki drobiu.
 

        
  


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Pasta kanapkowa z łososia

niedziela, 20 lipca 2008 19:39

Dlaczego akurat z łososia? Przecież wystarczy z wędzonej makreli, ze śledzi, szprotek lub tuńczyka z puszki... Owszem. Często jednak zostaje mi z obiadu kawałek smażonej ryby, a wtym wypadku był to duży dzwonek łososia. Zainspirowana pastą do "sandwichów" z tuńczyka kupioną w jednym ze sklepów Sainsbury w czasie tegorocznych wakacji, postanowiłam zrobić ją na bazie łososia. I nie przeszkadza mi to, że jest smażony, a nie gotowany na parze bez odrobiny tłuszczu.limo
 
na 6-8 kanapek

         

składniki:

1 duży dzwonek usmażonego łososia, 1 średnia cebula, 1 średni ogórek kiszony lub konserwowy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka majonezu, sól, czarny pieprz

wykonanie:

* Jeśli chcemy rybkę dopiero usmażyć (jeśli jest zamrożona, rozmrozić): spryskać sokiem wyciśniętym z plastra cytryny, posolić, odstawić na ok. 10 min., następnie grubo obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju. Wystudzić.

* Łososia obrać z chrupiącej skórki (pyszna
0:-)) i rozdrobnić na kawałki w miseczce.

* Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę i pokrojony w kostkę ogórek.

* Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.

^ Jeśli pasta jest niewyraźna w smaku, dodać tyle soku z cytryny, soli, pieprzu i majonezu, aż będzie odpowiadać
naszemu podniebieniu.:-)

       


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Makaron z jagodami

sobota, 19 lipca 2008 16:55
Jagody jakie są - każdy wie. Nie trzeba ich specjalnie zachwalać ani promować. Szybko się na rynku pokazują i szybko znikają. Koneserzy tych leśnych owoców uważają, że same w sobie posiadają tyle słodyczy, iż nie potrzebują żadnych słodzących dodatków. Jednak większość z nas lubi posypać je cukrem i dodać choć troszkę kwaśnej śmietany, rogniatając je delikatnie widelcem do pojawienia się ciemnofioletowego soku. Jak truskawki pasują do wszystkiego: do bitej śmietany, do naleśników, jako nadzienie do pierogów, do racuchów i do ciasta. Znawcy zrobią pewnie z niego owocowy winegre, a nasze mamy i babcie konfitury, dobre na różne choroby układu pokarmowegoo:-);). Dzisiaj zwykłe ze śmietaną i cukrem i ze ździebko przesolonym makaronem;):).



składniki:

pół litra (pół kilo) jagód, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, ugotowany makaron

wykonanie:

* Wsyp jagody do miseczki i cukier, lekko je rozgnieć i dodaj śmietanę.

* Na ugotowany makaron (zimny lub ciepły, jak wolisz) wyłóż jagody.

^Pamiętaj, że ciężko sprać jagodowe plamy
!!


             


 
Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 138  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl