Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 951 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kiszone ogórki

czwartek, 30 lipca 2009 16:21
Każdy ma na nie swój sposób. Jedni dodają liście chrzanu inni liście wiśni, ziele angielskie i inne przyprawy. To moje pierwsze kiszone ogórki, więc zaczęłam od podstawowego przepisu.

 

Proporcja wody i soli: na litr wody 2 łyżki soli (najlepiej grubej).

Do słoików włożyć po jednej gałązce kopru (To musi być koper dojrzały, nie koperek do ziemniaków) i 1-2 ząbku czosnku. Ogórki gruntowe umyć, obciąć końcówkę od strony zerwania z gałązki, powkładać ciasno "na stojąco" do słoików. Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, zalać ogórki. Mocno zakręcić. Odstawić na kilka dni. Jeśli z któregoś leci woda, nadaje sie tylko do zjedzenia na teraz. Resztę można zanieść do piwnicy :)

Czasami, w zależności od soli czy ogórków cała partia może okazać się krótkoterminowa, co widać po zmętnieniu wody i czuć po bylejakim smaku. Czasem po prostu sie psują i nadają się tylko do wyrzucenia. Warto też dobrze umyć słoiki i wyparzyć je przed wypełnieniem.

         

 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Fasolka szparagowa z bułką tartą

sobota, 25 lipca 2009 19:21
Jedno z najprostszych dań z warzyw. Po prostu gotujesz fasolkę w osolonej wodzie. I posypujesz podprażoną na maśle bułką tartą.

 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Krewetki i kurki w sosiku maślano-śmietanowym

niedziela, 19 lipca 2009 19:02
Korzystając z dostępności obu produktów: gotowanych krewetek średniej wielkości i kurek można popróbować zrobić sobie oto takie danie:

  

Składniki: (na 2 osoby)
20 dag ugotowanych krewetek średniej wielkości (mogą być zamrożone), 10 -15 dag umytych kurek, 1 gałązka bazylii, sok z  plastra cytryny, 1 drobno pokrojona papryczka chili, 10 g masła, 3 łyżki śmietanki 30%, sól do smaku, 

Wykonanie:

Rozgrzać masło na patelni. Przesmażyć papryczkę, a następnie zamrożone krewetki, które trzeba chwilkę odparować z nadmiaru wody. Dorzucić kurki, poddusić, a kiedy woda wyparuje wcisnąć sok z cytryny i posolić. Po kilku ruchach wymieszania składników dolać smietankę i mieszając podsmażyć do zgęstnienia sosu. Na talerzu posypać grubo pokrojoną bazylią.

^ smaczne jest także z dodaniem 2-3 zmiażdżonych ząbków czosnku
^można podawać z pszennym chlebem, grzankami lub z makaronem
^poza bazylią do posypania nadaje się kolendra lub natka pietruszki


   
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Babka majonezowa

piątek, 03 lipca 2009 20:13
Zauważyłam, że po świetach wielkanocnych nie wrzuciłam babki majonezowej, która była bardzo smaczna.0:-) Przepis pożyczyłam z tej strony: http://przystole.blox.pl/2008/03/Babka-majonezowa.html

 

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/4 szklanki cukru pudru, 4 jaja, 3 łyżki majonezu (dobry jest Winiary), cukier wanilinowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, aromat cytrynowy lub sok wyciśnięty z cytryny

Wykonanie:

* Białka ubić na sztywną pianę, wciąż ubijając dodawać po kolei: cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Na końcu wymieszać z majonezem.

* Ciasto wylać do formy z kominkiem. Forma powinna być wysmarowana masłem i dokładnie wysypana bułką tartą, bo ciasto lubi się do formy przykleić.

* Piec ok. 45 minut w temp. 180st.C

 



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Caprese - pomidor, mozzarella, bazylia

piątek, 03 lipca 2009 19:31
Sałatka z pomidora, mozarelli i bazylii albo jak kto woli włoskie caprese.
Co prawda w oryginalnym przepisie jest ser o nazwie bocconcini - ale nie jest to nic innego niż mozzarella di bufala w małych kulkach. We włoszech sprzedawana często w wiadereczkach:).



               


Składniki:
1 pomidor, 1 paczka mozzarelli (1 spora kulka), 2 łyżki oliwy, 1 gałązka bazylii, sól, biały lub czarny mielony pieprz

Wykonanie: 
* Pomidor i ser pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian na półmisku. Skropić oliwą, posypać pokrojoną bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

^ Mozna doprawić kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

niedziela, 24 września 2017

Licznik odwiedzin:  1 213 780  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD