Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 098 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Crostata, czyli kruche ciasto z owocami

środa, 20 lipca 2011 21:58

 

  Pysznie wilgotna, owocowa z kawałkiem kruchutkiego ciasta. 

 

Na czym polega inność owej crostaty od innych tart? Otóż na bardzo ciekawym sposobie zawinięcia kruchego ciasta, do czego niepotrzebna jest żadna forma, wystarczy tylko standardowa blaszka dodawana do każdego piekarnika.

 

 

 

Kruche ciasto przygotowałam na podstawie poprzedniego przepisu, bo ma świetną strukturę i smak, ale jeśli ktoś ma lepszy pomysł na kruchy spód, nic nie stoi na przeszkodzie, by go tutaj wykorzystać.

składniki:

125 miękkiego masła, 3 łyżki zwykłego cukru, 1 jajko, 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej + mąka do podsypania, szczypta soli

20-25 dag truskawek lub malin, 20 - 25 dag borówek amerykańskich, 1 obrana i pokrojona na plastry brzoskwinia, 2 łyżki cukru, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajko do posmarowania ciasta

Zacząć od przygotowania ciasta:
masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując wszystko przez chwilkę na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Odłożyć niepotrzebny już mikser i rękami połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli jeszcze nie ma mocno zwartej struktury dodać 1-2 łyżki mąki, przełożyć na blat i kilka razy zagnieść, po czym włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć, by zrobił się gruby placuszek i chłodzić w lodówce przez godzinę. 

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi), zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta położyć kupkę owoców i poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności - ważne jest to, by zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz. Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec 35 minut.

 

 



Podziel się
oceń
3
30

komentarze (26) | dodaj komentarz

Migdałowa tarta z truskawkami

wtorek, 05 lipca 2011 22:31

Tarta pochodzi z książki o deserach, wydanej przez rewelacyjną szkołę kulinarną Le Cordon Bleu i można robić ją z brzoskwiniami, gruszkami, śliwkami i rabarbarem, a w moim wydaniu okazało się, że również z truskawkami. :)

 

 

Czym się charakteryzuje? Bardzo dobrym kruchym spodem (bardzo dobrym) i migdałowym ciastowym wypełnieniem z kawałkami owoców. Można ją zjeść na ciepło i na zimno. Łatwa do zrobienia z prostymi składnikami bez skomplikowanych czynności.

 

 

składniki:
kruche ciasto na spód: 125 miękkiego ( to znaczy wyjętego wcześniej z lodówki) masła, 3 łyżki zwykłego cukru, 1 jajko, 200 g (półtorej szklanki) mąki pszennej,

ciasto migdałowe: 100 g miękkiego masła, 100 g (pół szklanki) zwykłego cukru, 2 jajka, 100 g zmielonych migdałów (kupiłam te w skórkach i zmieliłam w elektrycznej maszynce do kawy), 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki startej skórki cytrynowej (jeśli ktoś lubi)

2 łyżki malinowego dżemu lub malinowej konfitury, 400 g truskawek, 2 łyżki płatków migdałowych (pokroiłam po prostu migdały w skórce na plastry - starałam się jak najcieniej:)


Zacząć od przygotowania kruchego ciasta:
Jajko wbić do miseczki i rozbełtać. Masło włożyć do miski, wsypać cukier i utrzeć przez chwilę (prawdopodobnie się zwarzy - ale nie należy się tym przejmować, dodanie jajka przywróci mu odpowiednią konsystencję), po czym stopniowo, cały czas ucierając, dodać rozbełtane jajko, dużą szczyptę soli i przesianą mąkę. Rękami zagnieść ciasto, przenieść na blat i jeszcze chwilkę zagniatać. Włożyć do dużej reklamówki, spłaszczyć na gruby plaster i włożyć do lodówki na 30 minut.

Kiedy kruche ciasto się chłodzi, przygotować truskawki (odszypułkować i umyć), płatki migdałowe, jeśli trzeba je zrobić samemu oraz masę migdałową:
Masło włożyć do miski, wsypać cukier (i wrzucić skórkę z cytryny, jeśli się ją daje) i utrzeć wszystko przez 2-3 minuty (prawdopodobnie masło się zwarzy, ale w ogóle nie zwracamy na to uwagi). Następnie wbić kolejno po jednym jajku, za każdym razem ucierając masę na największych obrotach. Na koniec wmieszać mąkę i zmielone migdały.

Po 30 minutach chłodzenia wyjąć kruche ciasto z lodówki, rozwałkować w reklamówce lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na cienki placek i wyłożyć nim formę do tarty - wykorzysta się do tego całe ciasto. Widelcem nakłuć je w kilku miejscach, posmarować malinowym dżemem lub malinową konfiturą, wyłożyć na to masę migdałową, w którą delikatnie powciskać owoce w mniej więcej równych odstępach. Wierzch ciasta posypać pociętymi migdałami lub gotowymi płatkami migdałowymi i wstawić je do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec 10 minut (da to szansę ciastu kruchemu), po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 30-35 minut: wierzch ciasta powinien zbrązowieć.

Jak wykończyć ciasto? Najlepiej je zjeść;), ale książka podaje jeszcze taką propozycję:
w małym garnuszku rozgrzać 2 łyżki brzoskwiniowego dżemu z 3 łyżkami wody, kiedy masa zacznie się gotować, zdjąć ją z ognia i posmarować nią ciasto.
W innej wersji posypać je cukrem pudrem.
A może posypać cukrem pudrem na powierzchnię posmarowaną dżemem? Może ktoś przetłumaczy to na większego pewniaka niż ja;):
"Allow the jam to cool, then sift a light dusting of icing sugar across the top".

 

 

Polecam:)


Podziel się
oceń
3
30

komentarze (32) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 414  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl