Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 260 469 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kajzerki

piątek, 06 sierpnia 2010 19:43
Chcę zaskoczyć moich chłopaków (fajnie to brzmi;) w któryś poranek zapachem dobrych bułek. Mogą nazywać się jak chcą: kajzerki, z makiem, mleczne, maślane... wszystko jedno, byleby kojarzyły się im z ciepłem domu i dobrym śniadaniem. To pierwszy taki przepis na zatrzymanie ich dłużej ze mną przy stole;):)



Przepyszne bułeczki, zachowują dłużej świeżość niż te ze sklepu, pasują i do słonego i do słodkiego. Przepis znaleziony u Arabeski. Łatwy o idealnych proporcjach.

Póki jeszcze Kasia ich nie zrobiła, dopiszę kilka słów:
-na początku ugniatania może się wydawać, że jest za mało wody - trzeba zmienić myślenie;) i nie dolewać wody, po kilku minutach ugniatania ciasto zacznie nabierać ładnej konsystencji,
- w czasie rośnięcia już uformowanych bułeczek moje tylko nieznacznie powiększyły swoją objętość, ale w piekarniku pięknie napuchły i wygładziły wszelkie swoje nierówności (żeby tak Miśka móc wsadzić do piekarnika;)

składniki:

3 szkl mąki, 3/4 szkl letniej wody, 1,5 łyżeczki drożdży instant, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko, 2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić , aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyć na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut.




Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Crumble z brzoskwiniami

piątek, 06 sierpnia 2010 19:21
Zdjęcie nie oddaje owowcowo-karmelowo-kruszonkowo-cynamonowego smaku naszego crumble. Zrobiliśmy je późnym popołudniem i dobre do zdjęć światło znikało z każdą minutą... A do jutra po deserze nie zostanie ani śladu:))





składniki (starałam się odmierzać ilości, by kiedyś można było powtórzyć spotkanie przy tym crumble) do średniej wielkości formy żaroodpornej:

owoce: 5 brzoskwiń, ćwiartka dużego melona, 3-4 łyżki ciemnego nierafinowanego cukru (muskovado, melasa), 2-3 łyżeczki mąki kukurydzianej

kruszonka: 1 szkl mąki kukurydzianej, 1 szkl mąki pszennej, 150 g masła, 3/4 szkl cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 60 g orzechów laskowych

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Owoce obrać i pokroić do żaroodpornej formy na odpowiadające nam cząstki. Posypać je cukrem i mąką. Obtoczyć je w nich. Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć na... grubą kruszonkę właśnie:) i przysypać nią owoce. Posiekać orzechy i posypać kruszonkę. (Część zmieszałam z pozostałymi składnikami kruszonki). Crumble wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

Jeśli woli się mniej słodkie, skropić owoce sokiem z cytryny przed zasypaniem kruszonką.

   Czeniek po prostu powiedział: robimy dziś crumble z brzoskwiniami, melonem i mąką kukurydzianą i poszło wbrew moim sprzeciwom, że przecież z mąki kukurydzianej???... improwizacja na całego.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

środa, 26 lipca 2017

Licznik odwiedzin:  1 122 155  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl