Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 536 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Grzybowa

czwartek, 25 września 2008 17:32
Sezon na jabłka, śliwki i grzyby... Grzyby się suszy, smaży w panierce jak kotlet schabowy, smaży na maśle bez panierki, przesmaża z cebulką, marynuje i gotuje, poddusza w sosie. Maślaki, kanie, rydze, zielonki, kurki i pogrzybki - tylko od zaufanego grzybiarza. Tym razem prosta, szybka zupa grzybowa, z której niestety zostało już tylko wspomnienie...:-\ , garnek do umycia i może chochla do oblizania;).



Składniki:
kostka bulionu grzybowego, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1-2 marchewki, 1 pietruszka, gruby plaster selera, natka selera, ziemniaki, świeże lub ugotowane grzyby, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
* Do garnka włożyć
kostkę bulionu grzybowego, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, pokrojoną w kostkę lub w plastry marchewkę, pietruszka, gruby plaster selera i natkę selera. Zalać to gorącą lub zimną wodą. Zagotować.

* Kiedy wywar się gotuje, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.

* Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i poddusić często mieszając na 1-2 łyżkach oleju: 10 - 15 minut. Następnie dodać je do zupy. Gotwać zupę pod przykryciem na najmniejszym gazie dalsze 15-20 minut.

* Kiedy zupa trochę przestygnie rozbełtać w miseczce śmietanę z odrobiną soli, następnie dolewać po trochu zupy, mieszać, aż w końcu wlać smietanę do garnka.  Jeśli jest jej za mało czynność powtórzyć.

^ Podawać z posiekaną natką pietruszki.
^ Pyszne jest z makaronem zamiast ziemniaków lub z ryżem.
 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kompot z jabłek

środa, 24 września 2008 18:21
Jesienne jabłka...,  pachnące szybko zachodzącym słońcem i jeszzce ciepłym wiatrem, kojarzące się z przedpołudniowym sobotnim lenistwem lub niektórym z grabieniem szybko opadających liści;-). Kiedy zapach pieczonego przez sąsiadkę jabłecznika rozchodzi się po całej klatce schodowej wiem już, że należy powaznie zacząć mysleć o szarlotce na sobotnie popołudnie, nie wspominając o pieczonych jabłkach w karmelowym sosie, czy kompocie - najprostszym sposobie zapewnienia rodzinie "picia" do obiadu. :-D



http://www.youtube.com/watch?v=SCLsVv96Bp4&feature=related

składniki:
kilo jabłek (lepiej kwaśnych), kilka goździków,

wykonanie:
* Jabłka umyć, nie obierać.

* Pokroić je na kawałki (od razu do garnka, cząstki z pestkami też), włożyć goździki, zalać wodą.
^ jeśli chcemy kompot o mniej intensywnym smaku - zalewamy wiekszą ilością wody
^jesli kompot ma mieć mocny smak, aromat ( i kwaskowatość:)) - zalać mniejszą ilościa wody

* Wstawić na duży ogień, po zagotowaniu się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 10 minut.
^ w czasie gotowania kompot będzie kipiał, dobrze więc jest nie nalewać wody do pełna,

* Gorący przelać do dzbanka, posłodzić do smaku.

^ Jabłka można mieszać z gruszkami, winogornami, śliwkami i innymi sezonowymi owocami wedle naszych smakowych upodobań. Smaczny jest z dodatkiem 1 pigwy lub grubym plastrem limonki ze skórką. 
                             


 metafora na listopadowe słoneczne popołudnie:
... zbierz słońce z moich rzęs...


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Pączki I

środa, 24 września 2008 14:15

Gdy nadchodzi jesień i pogoda zamyka nas w domu, najfajniejszym miejscem jest kuchnia. I nie ma nic lepszego po wejściu do domu niż zapach świeżo upieczonego ciasta lub usmażonych pączków(*-*). Przepis zaczerpnięty z dodatku do jednej z ogólnopolskich gazet, poświęconego amerykańskiej kuchni, więc w owej gazetce znane nam pączki znajdują się pod nazwą "doughnuts".  Czy faktycznie tak smakują amerykańskie wypieki? Nie wiem, jeszcze nie próbowałam...:)

 

składniki:
4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 dag drożdży świeżych, 1/4 szklanki ciepłej wody, 1 szklanka ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, 10 dag stopionego masła, 4,25 szklanki mąki, 3 jajka
olej do głębokiego smażenia (ok. 1 litra), 1 szklanka cukru pudru, 4 łyżeczki cynamonu

wykonanie:
* Utrzeć w dużej miesce drożdże, wodę, mleko i łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.

* Po 10 minutach dodać masło, przesianą mąkę, jajka i resztę cukru. Wymieszać i lekko zagnieść. ciasto będzie dosyć rzadkie, ale nie przejmować się tym, w razie nadmiernego przyklejenia sie do ciasta pomóc sobie posypaniem rak mąką.:) Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

*Gdy ciasto podwoi swą objętość, zagnieść je, przełożyć na blat posypany dużą ilością mąki (można je w końcu wtedy uformować) i rozwałkować do grubości 1 cm.

* Wyciąć kółka szklanką, w środku każdego zrobić dziurkę kieliszkiem ( a jak nie mamy kieliszka:-/, znaleźć coś, czym można wyciąć małe kółeczka).

* Ciastka ułożyć na blaszkach (wychodzi na trzech) wyściełanych pergaminem (mozna delikatnie podsypać mąki), przykryć ściereczką i odsatwić na 30 minut do wyrośnięcia.

*Smażyć w głębokim oleju, osączyć na papierowym ręczniku lub jednorazowych chusteczkach.

* Obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem. Jeśli po jakimś czasie pączki wchłoną cukier posypać je nim jeszzce raz.

^ Mleko i wodę możemy troszkę podgrzać.
^ To jest drożdżowe ciasto, a więc nie wolno otwierać okien i robić przeciągów (serio), nie mówiąc o kłótniach w czasie robienia ciasta.;-)
^ Świetnie smakują z dżemem. Na świeżo, po ostygnięciu mają chrupiącą skórkę i niesamowity smak... Na drugi dzień nie mają już chrupiącej skórki, ale smak i miękkość jest taka sama:).

ciekawe kto zje ich więcej;)

http://pl.youtube.com/watch?v=6x_6sQM2Mcw

 

Tak robia je Amerykanie, którzy oczywiście bazują na kupionym w sklepie cieście.

http://pl.youtube.com/watch?v=9FZ8XwMWmYM
http://pl.youtube.com/watch?v=3PCJQDG3MMc&feature=related
http://pl.youtube.com/watch?v=DV7f3waugsw&feature=related

A tu pokazuja w reklamowym filmie jakiejś firmy, w jaki spsoób nadziewa sie pączki;)
http://pl.youtube.com/watch?v=gzqXruzinUk&feature=related

a tu filmik pt. "Jeden dzień z zycia pączka";)
http://pl.youtube.com/watch?v=JipQ1CecAqw&feature=related


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 097  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl