Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 101 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Pischinger - piszinger

środa, 29 września 2010 22:25
Jak zwał, tak zwał. Ważne, że proste, szybkie i pyszne. Toffowość masy kajmakowej i śmietankowość wafli. Pochłanianie pokrojonych na skos kawałków. Rozkosz dla podniebienia. :-]



składniki:
puszka słodkiego mleka skondensowanego lub puszka gotowej masy kajmakowej czy krówkowej, paczka wafli

wykonanie:
W przypadku puszki mleka - ugotować ją całą przykrytą wodą w ciągu 1,5 godziny. Wafle przełożyć masą. Odstawić na 2-3 godziny pod naciskiem deseczki, na której ustawić mały garnek z wodą, po czym pokroić wafle w ukosne kawałki.
Nikogo nie potrzeba namawiać do ich zjedzenia:-)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Szyszki

czwartek, 23 września 2010 8:22
Dobra słodycz na początek dnia. :)




Na 6 sztuk:

200 g krówek, ok. 3/4 szklanki ruży preparowanego (czyli tyle, by nasycić nimi krówkową masę), 50 g masła

Krówki z masłem rozpuszczamy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Do gorącej krówkowej masy dodajemy ryż preparowany, mieszamy. Masa musi być gęsta, ryż dobrze obklejony słodkim toffi. Od razu przekładamy dwoma łyżkami porcje masy na papier do pieczenia lub aliminiowa folię. Kiedy szyszki sa jeszcze ciepłe mamy jeszcze czasy, by uformować je w odpowiadające nam kształty.

Obok masła do krówek można dodać 3/4 łyżki kakao, bakalie i inne, nawet dla eksperymenty, słodkie ciekawostki.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Focaccia

poniedziałek, 20 września 2010 19:54
Rodzaj włoskiego pieczywa podawanego na przekąskę przed głównym daniem lub jako główny składnik śniadania do filiżanki cafelatte. Najlepsze na świeżo, tuż po upieczeniu. W podstawowym przepisie tuż przed włożeniem do piekarnika palcem wciska się wcieście dołki, które obficie smaruje się oliwą z oliwek. Zamiast oliwek mogą być plasterki koktajlowych pomidorków. 



składniki:

10 g świeżych drożdży, 160 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczka soli, duża szczypta oregano, tymianku lub rozmarynu, oliwa z oliwek, 100 g zielonych oliwek bez pestek, duża szczypta grubej soli


wykonanie:

    W kubku rozetrzeć na gestą pastę: 60 ml ciepłej wody, 2 łyżki mąki, cukier i drożdże, przykryć ściereczką, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Po tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cienką sól, 1 łyżkę oliwy, 100 ml ciepłej wody, wyrośnięte drożdże i zagnieść ciasto w elastyczną, gładką kulę. Przełożyć na prostokątną blaszkę do ciasta i rękami natartymi oliwą rozmieścić ciasto w całej blaszce. Wyjdzie prostokątny cienki placek. Następnie odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Odkryć ściereczkę i powciskać w równych odstępach oliwki wymieszane z łyżką oliwy. Przykryć z powrotem i trzymać w ciepłym miejscu jeszcze 30-45 minut. Po tym czasie posmarować ciasto obficie oliwą z oliwek, posypać grubą solą i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i piec przez 15-20 minut, aż focaccia się zrumieni. Po wyjęciu pokroić na mniejsze kawałki.


 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 436  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

RTV-AGD