Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Zupa (pachnąca imbirem, kolendrą, czosnkiem, warzywami i dobrym bulionem) syczuańska z warzywami

wtorek, 29 marca 2011 16:14

 

Ugotowałam własną zupę ramen - zażartowałam do Czeńka, zanurzającego łyżkę w ciemnym bulionie, pełnym chrupkich warzyw. Pyszne. Odpowiedział Czeniek i zajęliśmy się jedzeniem.

 

Zupa bierze udział w akcji Ireny i Andrzeja Gumko: Z widelcem po Azji.

 

 

 Dla trzech osób wystarczy:

2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka zmielonej kolendry (są w marketach i to nawet kilku firm produkujących przyprawy - kupuję paczkę ziaren kolendry i mielę w elektrycznym młynku do kawy), szczypta czarnego pieprzu, kawałeczek świeżego imbiru (ok. 2 cm), 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego, niecała łyżeczka sosu sojowego ciemnego, 3/4 paczki warzyw - tzw. mieszanki chińskiej, kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry, 3-4 łyżki kiełków rzodkiewki (znaleźliśmy w sklepie), 2 kostki bulionu wołowego bądź 3 szklanki swojego rosołu - mocnego, bardzo esencjonalnego,

Do garnka z rozgrzanym olejem sezamowym dodać kolendrę, czarny pieprz, starty na drobnej tarce czosnek i imbir. Przez chwilkę podgrzewać przyprawy, aż wydzielą swoje aromaty, po czym zalać 3 szklankami gorącej wody wymieszane w kostkami bulionu lub 3 szklanki rosołu. Zupę zagotować, następnie dodać sosy sojowe i warzywa. Kiedy się zagotują, zupa jest już gotowa. Rozlać ją do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry, dołożyć po łyżce kiełków.

   Zamiast kiełków z rzodkiewki dodajemy zazwyczaj kiełki fasoli z puszki lub słoiczka, wrzucam je wtedy na chwilę do garnka z gorącą zupą. Akurat nie miałam dzisiaj mięsa, które zastąpiłam warzywami. Jeśli chce się zjeść zupę z mięskiem, trzeba po prostu pokroić w poprzek połówkę piersi z kurczaka na bardzo cieniutkie plasterki i wrzucić je go wrzącej zupy, gotować ok. 5-8 minut. I rozlać do talerzy.
Ilość wariacji tej zupy jest pewnie nieograniczona. Jedliśmy ją z pierożkami won ton, kołdunami, plasterkami wołowiny, posypaną natką i szczypiorkiem. Najczęściej z dodatkiem makaronu - normalnego, polskiego, pszennego, ale też z tym szybkim chińskim i japońskim zwanym udon.


 


Podziel się
oceń
0
33

komentarze (39) | dodaj komentarz

Chłodnik z botwinki

sobota, 02 października 2010 22:50
Czas na letnie ochłodzenie (choć już tylko we wspomnieniach;))




Składniki na 4-5 osób:

800g kefiru (zero procent tłuszczu:), 250g kwaśnej, gęstej śmietany (18%), 2-3 pęczki botwinki ("pęczek" to kwestia przybliżonej wielkości, ale załóżmy, że w jednym pęczku mieści się z 5-6 maluteńkich buraczków z łodyżkami), pęczek koperku i szczypiorku, 1 średniej wielkości świeży ogórek, ćwiartka dużej cytryny lub połówka małej, sól, cukier, zwykły ocet do smaku, 5 ugotowanych na twardo jajek

Zaczynamy od botwinki. Myjemy ją dokładnie, odcinamy buraczeńki, od łodyżek odcinamy liście, zostawiając je tylko gdzieniegdzie, następnie kroimy łodyżki na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Dokładamy buraczki, zalewamy woda, można wrzątkiem, dodajemy dużą szczyptę soli, cukru i łyżkę octu (doprawiamy solą cukrem i octem tak, by woda miała zgrany smak tych trzech składników, uważać, by nie przesadzić z octem). Gotujemy ok. 7 minut, odcedzamy i studzimy.

  Do miski wlewamy kefiry i śmietanę, mieszamy trzepaczką, dodajemy wystudzoną botwinkę, ścieramy na grubej tarce buraczki i ogórka, siekamy koperek i drobno kroimy szczypiorek. Solimy, wciskamy sok z cytryny, dosypujemy z 1/4 łyżeczki cukru. (Solą, cukrem i sokiem z cytryny doprawiamy w ilości zadowalającej nasz smak, pamiętając, że wszystko jeszcze będzie miało czas na przegryzienie się). Wkrajamy jajka w takiej wielkości, jakiej nam się podoba i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Czerwony barszcz

środa, 03 lutego 2010 13:45
Przepis na zamówienie;)))



sładniki:
mięso
:
4 skrzydełka kurczaka (jakiekolwiek mięso drobiowe lub kawałek wieprzowego mięsa z kością: np. żeberka) lub porcja rosołowa,
warzywa:
1 por lub 1 cebula, 1 plaster selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 50 - 70 dag ziemniaków, 3-4 buraki
w sezonie: liście selera, natka pietruszki, liście maggi
przyprawy:
kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego, kila ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, 1 łyżka octu, łyżeczka cukru,
+ śmietana 12% (bo 18% zwarzy się)

wykonanie:

* Ugotować wywar. (zob. wywar)

* Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować przez ok. 15-20 minut.

* Dodać starte buraki, wlać ocet, wsypać cukier. Posmakować. Jeśli za mało wyraźna w smaku dolać z łyżeczkę octu i pół łyżeczki cukru. Doprawić do smaku solą. Gotować przez ok. 15 - 20 minut.

* Śmietanę dodać, kiedy zupa nie będzie już gorąca. Wymieszać ją 
(1 dużą łyżkę) delikatnie z kilkoma łyżkami zupy i szczyptą soli, a nastepnie wlać do garnka.
                                                                  
^ Podawać z kromkami chleba lub z gotowanymi osobno ziemniakami (wtedy ziemniaków nie dajemy do zupy), okraszonymi skwareczkami i cebulką.
^ Jeśli chcemy zrobić z tego barszcz ukraiński, wystarczy dorzucić razem z ziemniakami: garść ziaren fasoli, garść fasolki szparagowej, garść poszatkowanej kapusty.

   

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

brokułowe co nieco

sobota, 07 lutego 2009 17:48
Brokuł... Wiem o nim tylko tyle, że: 1. można go ugotować, 2. w celu zachowania koloru należy gotować go bardzo krótko - ok. 5-7 minut, 3. nadaje się do zmiskowania.

To zdjęcie jest efektem tygodniowej fascynacji brokułami, która ustąpiła pochłaniającej czas fascynacji życiem, na szczęście dla bloga (i dla mnie;)) wszystko wraca na dobre tory...o:-)pirat:-)
. Problem jest tylko w tym, że nie pamiętam dokładnie proporcji (zero poczucia odpowiedzilaności;-)), więc jeśli ktoś chce zrobić sobie taką brokułową, niech potraktuje to jako eksperymencik, który i tak pewnie wyjdzie, bo co tu ma nie wyjść:)))))
  

składniki:
1 brokuł, 1 łyżka przyprawy typu vegeta, słodka śmietanka - 30% - ok. 1/3 szkl.

wykonanie:
* Przyprawę typu vegeta wsypać do szklanki i zalać wrzącą wodą (całą szklankę).

* Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, włożyć do garnka z wrzącą wodą, pogotować ok. 7 minut.

* Odcedzić. Niektóre różyczki odłożyć, resztę włożyć do wysokiego pojemnika (do miksowania), do którego wlewamy 3/4 szklanki bulionu i śmietankę. Wszystko zmiksować. Dzięki śmietance zrobi się puszyste.

* Podgrzać, rozlać do talerzy, przystroić zostawionymi różyczkami.

^ można też zrobiż inaczej: zmiksować brokuł z bulionem, przelać do garnka, dodać cały serek topiony śmietankowy i gotować az do jego rozpuszczenia się.
^ raz zrobiłam i ze śmietanką i z serkiem, spoko.

A tu brokułowy
Muślinowy krem z innego dnia:



Poniżej efekt sprawdzenia podglądniętego w jednym z telewizyjnych programów sposobu wlewania na talerz dwóch różnych substancji o podobnej gęstości (nie był to progam z cyklu "Mały chemik";)). Nauczywszy się robić dwie zupy-kremy: brokułową i paprykową stwierdziłam, że ładnie wyglądałyby razem na talerzu z lanymi kluseczkami i listkiem bazylii.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Gulaszowa

sobota, 22 listopada 2008 18:47
Z sentymentu do ostatniej wycieczki, która kojarzy mi się z samymi przyjemnościami0:-), zamówiłam z Rzeczypospolitej następną książeczkę, tym razem z przepisami kuchni węgierskiej. Pierwszym sprawdzonym przepisem jest właśnie zupa gulaszowa. Pierwszy raz zapalanowałam danie na obiad, biorąc pod uwagę prognozę pogody. Śnieżna zadymka odcinająca nas od świata przez kilka kolejnych dni i świadomość powrotu z wyczerpującego spaceru po parku zrodziła potrzebę zjedzenia sytej, gorącej i dodającej energii potrawy. 


 
     

 http://www.youtube.com/watch?v=4Fjy2L8llXo

składniki:
400 dag chudego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 duże ziemniaki, 10 dag mrożonego groszku, 3 pieczarki, 2 marchewki, 2 łyżki oleju, 1,5 szklanki bulionu, 1 szklanka przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, szczypta ostrej czerwonej papryki, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka majeranku, szczypta mielonego kminku, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, sól,

wykonanie:
* Mięso pokroić w drobne kawałki, przełożyć na patelnię, dodac olej i smażyć mieszając od czasu do czasu. ( Najpierw mięso wypuści soki, potem one wyparują i będzie się podsmażać).

* W tym samym czasie obrać ziemniaki i marchewki, a następnie pokroić w kostkę i włożyć do garnka, w którym wszystko będzie się potem gotować. Dorzucić pokrojone w plastry pieczarki i groszek.

* Do podsmażającego się mięska dodać pokrojoną w talarki cebulę i pokrojony czosnek. Chwilę poddusić.

* Kiedy cebula zmięknie, przełożyć do garnka z warzywami, dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i  przecierem pomidorowym. Jeśli jest za mało wody, dolać i dla smaku wsypać przyprawę w rodzaju jarzynki, vegety itp.

* Gotować pod przykryciem ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa.

^ Świetnie pasuje do zupy razowy chleb lub pszenne bułki:-).



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Grzybowa

czwartek, 25 września 2008 17:32
Sezon na jabłka, śliwki i grzyby... Grzyby się suszy, smaży w panierce jak kotlet schabowy, smaży na maśle bez panierki, przesmaża z cebulką, marynuje i gotuje, poddusza w sosie. Maślaki, kanie, rydze, zielonki, kurki i pogrzybki - tylko od zaufanego grzybiarza. Tym razem prosta, szybka zupa grzybowa, z której niestety zostało już tylko wspomnienie...:-\ , garnek do umycia i może chochla do oblizania;).



Składniki:
kostka bulionu grzybowego, sól, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 1-2 marchewki, 1 pietruszka, gruby plaster selera, natka selera, ziemniaki, świeże lub ugotowane grzyby, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
* Do garnka włożyć
kostkę bulionu grzybowego, kilka ziaren ziela angielskiego, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, pokrojoną w kostkę lub w plastry marchewkę, pietruszka, gruby plaster selera i natkę selera. Zalać to gorącą lub zimną wodą. Zagotować.

* Kiedy wywar się gotuje, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Wrzucić do zupy.

* Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i poddusić często mieszając na 1-2 łyżkach oleju: 10 - 15 minut. Następnie dodać je do zupy. Gotwać zupę pod przykryciem na najmniejszym gazie dalsze 15-20 minut.

* Kiedy zupa trochę przestygnie rozbełtać w miseczce śmietanę z odrobiną soli, następnie dolewać po trochu zupy, mieszać, aż w końcu wlać smietanę do garnka.  Jeśli jest jej za mało czynność powtórzyć.

^ Podawać z posiekaną natką pietruszki.
^ Pyszne jest z makaronem zamiast ziemniaków lub z ryżem.
 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Paprykowo-pomidorowa

niedziela, 27 lipca 2008 17:43
Ot, taka inna wersja pomidorowej, o zdecydowanie słodkawym posmaku czerwonej papryki.

                 

Składniki:
2 duże czerwone papryki, 350 g pomidorów, 2 nieobrane ząbki czosnku, 600 ml bulionu (jakiegokolwiek: warzywnego, drobiowego itp.), sól, pieprz, 3 łyżki oleju,

Wykonanie:
* Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Posmarowac blaszkę do pieczenia olejem.

* Pokroić paprykę w ćwiartki, położyć na blaszkę i zapiekać przez 10 minut.

* Następnie dodać przekrojone na pół ( w skórce) pomidory i nieobrany czosnek i zapiekać je przez 20 minut. Skórka od papryki powinna miejscami zrobić się ciemna, nawet czarna, pomidory muszą być miękie.

*Miękkie warzywa przełożyć do miski i zmiksować je, po czym przetrzeć do rondelka przez sitko.

*Dodać bulion, przyprawy i gotując, mieszać.

^ Do tak przygotowanej zupy mozna dodać:
- śmietanę wymieszaną z
sosem Worcestershire
- czosnkowe grzanki z pszennej bułki
- usmażone na złoto kostki sera tofu (wypróbowane:))
- lane kluseczki lub inny makaron
-ryż


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Wywar

czwartek, 22 maja 2008 19:08

Podstawa wszelkich zup, bez znaczenia na jakim mięsie. Jesli jest to wieprzowinka (żeberka, kości od schabu itp.) gotuje się je po prostu dłużej. Tak ugotowanego wywaru nie zastapi żadna kostka bulionowa, nawet najlepszej firmy...:-)

sładniki:

mięso: sam drób lub drób pomieszany z wieprzowiną lub wołowina pomieszana z drobiem,
warzywa:1 por, 1 cebula, 1 plaster selera, 2-3 marchewki, 1 pietruszka, nawet kawałek kapusty
            w sezonie: liście selera, natka pietruszki, liście maggi
przyprawy:
kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego, kila ziaren ziela angielskiego, sól, czasem listek laurowy

wykonanie:


* Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na średnim ogniu.

* W czasie tego pierwszego etapu gotowania woda zrobi się mętna, a po 10 -15 minutach pojawi się piana (tzw. szum), którą należy zebrać wazówką z dziurkami:) (odszumować).
Po kilku "odszumowaniach" dodać łyżkę soli. Woda się wzburzy, ale dzięki temu piana się mocniej zbierze, oczywiście pozbywamy się jej.

* Kiedy w wywarze przestanie pojawia się piana zmniejszamy płomień, dodajemy przyprawy i cebulę oraz por. Mięso musi się gotować a nie moczyć.
Po około 30 minutach wyjmujemy cebulę i por.

* W międzyczasie dodajemy pokrojone wzdłuż warzywa, liście selera, maggi i ze dwie gałązki natki pietruszki. Liście selera, maggi i pietruszki wyjmujemy po ok 30 min.

* Gotować na małym ogniu aż do miękkości mięsa. W czasie gotowania dodać sól do smaku.

^ Na takim wywarze można ugotować wszystkie zupy, nawet biały barszcz z torebki:)
^ Marchewki mozna pokroić w kostkę. Mamy wtedy pewność, że razem z innymi składnikami zasili nasz organizm.
:-]


Podziel się
oceń
0
2

komentarze (12) | dodaj komentarz

Szybka jarzynowa

sobota, 15 marca 2008 21:51

dla 4 osób

                      


                      

sładniki:
kostka bulionowa, 5 - 6 ziemniaków ( w zależności od wielkości), paczka mrożonej zupy jarzynowej lub jakiejkolwiek mieszanki z marchewką, fasolką szparagową, groszkiem, brukselką lub kalafiorem itp., 1 łyżka kwaśnej smietany (12-18%),
w sezonie: liście selera, natka pietruszki, liście maggi
przyprawy:
kila ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól


wykonanie:

* Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

* Warzywa z mrozonki, pokrojone ziemniaki, przyprawy i kostkę bulionową włożyć do garnka i zalać 1,5 l wrzącej wody. Gotować przez ok. 20 - 30 minut.

* Śmietanę (kwaśną śmietanę: 12-18 %) dodać, kiedy zupa nie będzie już gorąca. Wymieszać ją
delikatnie z kilkoma łyżkami zupy i szczyptą soli, a nastepnie wlać do garnka.
                                                                  
^ Podawać z kromkami chleba z masłem (lub bez:))
^ Do zupy mozna dodać kukurydzę z puszki, posiekany mrożony lub świeży koperek.



                      


ingredients:
1 stock cube, 5-6 potatoes, 1 packet of froozen vegetables or froozen vegetable soup (carrots, strings/runner beans, peas, Brussels sprouts, cauliflowers etc.),  1 tablespoon sour cream (12-18%)
 in the season: green leaves of celeriac, green leaves of parsley, grren leaves of maggi
spices: several grains of pimento, salt

making:

* Potatoes
cut into cubes.

*
Put the vegetables, cuted potatoes, spices and   in the pot and pour boiled water over it. Boil about 20-30 minutes.

* Cream (
sour cream  12-18%) add wenn a soup will not hot. Mix it softly with several tablespoons of soup and a pinch of salt. Next pour it into the pot.

^Serve with slices of bread with butter.
^ You can add corn from tin.


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (17) | dodaj komentarz

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 725  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl