Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 270 101 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sos bolognese

sobota, 14 maja 2011 14:27

 

 Bardzo dobry sos pomidorowo - mięsny o zapachu wędzonego boczku i smaku podduszonych warzyw w pomidorowym zawiesistym sosie. Przepis inspirowany jedną z książek J. Olivera.

 

 

składniki:

500 - 600 g mielonego mięsa, 2 puszki pomidorów (1 ma ok. 400 g), 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 plasterki wędzonego boczku, 2 średnie cebule, 2 ząbki czosnku, 2 średnie marchewki, 2 łodygi selera naciowego, oliwa lub olej do smażenia, 2 czubate łyżeczki suszonego oregano, 100 g twradego sera jak parmezan (znalałam w Biedronce 200 g twardego, długo dojrzewającego sera o delikatnym smaku), mały pęczek świeżej bazylii lub natki pietruszki, sól, czarny zmielony pieprz

 

Boczek pokroić w drobną kostkę, przełożyć do dużej, wysokiej patelni lub garnka z grubym dnem, wlać troszkę oleju i wysmażyć wraz z suszonym oregano. Kiedy boczek się smaży pokroić seler, marchewkę i cebulę w drobną kostkę, dodać do boczku i smażyć mieszając, aż cebula się zeszkli, a warzywa trochę zmiękną - ok. 7-10 minut. Następnie włożyć mięso i wszystko razem wymieszać, a potem podsmażać co chwilę mieszając, aż mięso straci wygląd surowego. Wtedy wlać puszki pomidorów, 1 szklankę wody i koncentrat pomidorowy, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą i pieprzem i pod przykryciem gotować ok. 50-60 minut na małym gazie, co jakiś czas mieszając.

 

Kiedy sos jest gotowy, ugotować makaron.


Przed podaniem: zetrzeć pół porcji sera do bardzo gorącego sosu, dodać posiekaną bazylię i w razie czego sól i pieprz. Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wlać pół porcji sosu, przełożyć na talerze, polać resztą sosu, zetrzeć resztę sera.


Nie mając bazylii, posypałam po prostu sos z makaronem grubo pokrojoną natką pietruszki.

 

 

Bardzo smaczne:)

 



Podziel się
oceń
2
30

komentarze (32) | dodaj komentarz

Kurczak w garam masali

wtorek, 13 lipca 2010 16:08
Idealne połączenie przypraw, kurczaka, pomidorów, czosnku, świeżego imbiru, czerwonej papryki i kwaśnej śmietany.



Ilość na 1 bardzo głodną kobietę i troszkę mniej głodnego mężczyznę;P
  W książce jest wszystkiego razy trzy. Dla mnie jednej za dużo...

składniki:

7g świeżego imbiru (po prostu kawałeczek), 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju, 1/3 cebuli, 3/4 łyżeczki zmielonej kolendry (w sklepach są w działach z przyprawami ziarna kolendry, wzięłam stary elektryczny młynek do kawy, dobrze go wyczyściłam i zmieliłam paczkę ziaren kolendry, wsypałam z powrotem do torebki i mam kolendrę mieloną:)), szczypta czerwonego chilli w proszku, 1 pomidor, pół piersi z kurczaka, 1/3 czerwonej papryki, 1 i 1/3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (18%), 1/2 łyżeczki garam masala, sól do smaku

Pomidor zalać wrzątkiem, odczekać chwilkę, przelać zimną wodą, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Podgrzać łyżkę oliwy na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć aż  niektóre kawałki będą brązowe, wcisnąć czosnek i zetrzeć na drobnej tarce imbir. Podsmażyć chwilkę. Dodać zmieloną kolendrę, dużą szczyptę soli, proszek chilli i garam masalę. Dorzucić pomidory, przykryć i poddusić aż do miękkości, potem odkryć i poddusić jeszcze chwilkę bez przykrycia tak, by bardziej przypominało to jedna masę. Dodać kurczaka pokrojonego w małe kostki, przesmażyć ok. 5 minut, zalać 100 ml (niecałe pół szklanki) wody, przykryć i dusić przez 15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w dwu centymetrowe kwadraty czerwona paprykę i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tych 25 minutach woda powinna się zredukować i kurczak pływa sobie w gęstawym sosie. Jeśli wody jest jeszcze za dużo i sos jest rzadki, zwiększyć ogień, zdjąć przykrywkę i wyparować nadmiar płynu (nie musiałam tego robić, wszystko było ok). Wmieszać śmietanę i chwilkę pogotować mieszając tak, by sos zrobił się ponownie gęsty (woda ze śmietany trochę go rozrzadzi, ale po chwilce gotowania znowuż zrobi się gesty).


      

 Jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy aromat i smak, garam masalę dodajemy nie razem z kolendrą i chilli, ale na samym końcu, razem ze śmietaną.

Podajemy z ryżem, makaronem lub właśnie z chapatami.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Tatar

czwartek, 20 maja 2010 21:49
Bez wydziwniania. Mielone wołowe mięsko z cebulką, solą, pieprzem i żółtkiem. :-] Wszystkiego do smaku:))




Podziel się
oceń
2
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Polędwiczki w śmietanowym sosie

poniedziałek, 19 kwietnia 2010 22:16





składniki na dwie osoby:
1 spora polędwiczka wieprzowa (u nas jest 20 zeta za kilogram i weszły mi w niego cztery różnej wielkości polędwiczki) lub dwie małe, 1 mała cebula lub pół dużej, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 15 g masła, niecałe pół szklanki słodkiej śmietany 30%, 1/4 szkl czerwonego wina

Polędwiczki pokroić w plastry, posolić, popieprzyć. Przygotować cebulę: drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej i masło, podsmażyć na silnym ogniu mięsko z dwóch stron tak, żeby się nawet ździebko podpiekło, wyłożyć je na talerz i przykryć folią aluminiową, by utrzymać je w ciepłej temperaturze. Na tym samym tłuszczu podsmażyć przez chwilkę cebulkę i po ok. 3 minutach zalać winem. Cebulka zaszeleści, wino się wzburzy. Ciągle mieszając poczekać do wyparowania wina, włożyć mięsko i zalać wszystko śmietaną. Ciągle mieszając podduszać mięsko tak, by powstały sos nabrał jasnobrązowego koloru i zgęstniał. Dzieje się to naprawdę szybko i jeśli będziemy podduszać to dłużej, z sosu zostaną tylko wspomnienia (sprawdzone;))
Sosu nie solimy, bo soli z wysmażonego mięska powinno być wystarczająco. Jeśli jest dla nas za mało, to delikatnie doprawiamy.

   I to wszystko:) Pasują czosnkowe grzanki i sałata z sosem z octu balsamicznego i oliwy z oliwek, byle stanowiła kwaśną przeciwwagę dla może i troszkę mdłego smaku sosu. Jeśli ktoś lubi posmak wina w potrawie, może spróbować dać go więcej, ale i tak musi część odparować, inaczej potrawa nabierze wymiotnego zapachu i smaku. Widocznie proces polega na odparowaniu alkoholu i jakby zahartowaniu cebulki, której dostaje się kwaskowaty posmaczek od wina.





Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Wątróbka drobiowa z cebulką

sobota, 10 kwietnia 2010 23:59




Na jedną osobę kupuję garść wątróbki (operuję garściami, plasterkami i kawałkami, bo nijak nie mam kilogramowej wyobraźni), płuczę, wycinam ze środka, jeśli są, baławożółtawe błonki i wkładam na rozgrzany chlust oleju. Podsmażam z jednej strony (ok. 3-4 min), obracam, przykrywam i duszę na średnio małym ogniu. Musi pyrkotać, a nie się grzać. Po ok. 8 - 10 minutach, w czasie których przewracam na drugą stronę, wkrajam 1 cebulę i znowu duszę pod przykryciem. Cebulka zmięknie pod wpływem soku wypuszczonego z wątróbki i pary, po ok. 4-5 min odkrywam, solę, pieprzę wszystko, co znajduje się na patelni, czekam, żeby z cebulki wyparowała woda i żeby się jednak podsmażyła troszkę, mieszam z wątróbką, i już:) Tak naprawdę, to jest prostsze niż mój opis.:)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ryż z kurczakiem i bazylią

czwartek, 10 września 2009 19:03
Szybciutkie danko nawet na spóźniony obiadek:-)



Składniki:
2 woreczki ryżu (jakiegokolwiek, choć oni piszą jaśminowego, zrobiłam z basmati, bo ma taki delikatny posmaczek)
, 1/4 szklanki oleju arachidowego (ja dałam 1 łyżkę oleju sezamowego - bo taki mam, też ma zapach orzechów i 2 łyżki oleju zwykłego), 1 cebula, 1 mała czerwona lub zielona papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżka brązowego cukru, 1 pierś z kurczaka,1 czerwona papryka,  20 dag zielonej fasolki,  2 łyżki sosu rybnego i 2 łyżki sosu sojowego (tego normalnego), szklanka świeżej bazylii

Wykonanie:

Ugotować najpierw ryż.  Rozgrzewamy na patelni (lub w woku - ja nie mam:) ) olej. Wkładamy drobno pokrojoną  cebulę, cienko pokrojoną papryczkę chili i zmiażdżone ząbki czosnku. Przesmażyć chwilkę, dodać  łyżkę brązowego cukru i mieszać przez chwilkę (ponoć cukier ma się rozpuścić). Dodać drobno pokrojonego w kawałeczki kurczaka i smażyć energicznie na dużym ogniu aż do lekkiego przyrumienienia (cebulka się też podrumieni). Dorzucić czerwoną paprykę drobno pokrojoną w paski i fasolkę (może być mrożona). Smażyć aż warzywa, zwłaszcza fasolka, zmiękną. Dodać sos rybny i  sojowy. Chwilkę przesmażyć w tym kurczaka z warzywami i dorzucić ugotowany ryż. Smażyć przez chwilkę, żeby się wszystko dobrze wymieszało. Zdjąć z ognia, dodać sporo  lekko poszarpanej bazylii.
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Mielone kotlety

czwartek, 04 czerwca 2009 18:07
Lubimy zwykłe mielone kotlety. Co prawda najlepiej z buraczkami, ale wiosna i latem lepiej korzystać z sezonowych warzyw do surówek. Tym razem była to surówka z młodej kapustki. Zazwyczaj kolety były na tyle duże, że dla kazdego starczało po jednym, czasem po półtora. Z pwodu jednak dziwnego podejścia do nich mojego syna - pewnego dnia porobiłam małe miesne kuleczki (wzorując się na pulpecikach z Ikei;)) i okazało się, że trzynastolatek jest w stanie zjeśc o wiel wiecej porcji tak rozdrobnionego mięska niż do tej pory. Zawsze zadziwia mnie specyfika dziecięcej psychiki;-).

  

Składniki:
pół kilo mielonego mięsa wieprzowego, mała cebula, 1 jajko, ok. pół szklanki mleka, ok. 5 łyżek bułki tartej sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:
* Do mięsa w misce dodać jajko, mleko, bułkę tartą, przyprawy i zetrzeć na tarce z grubymi otworami cebulę.

* Rozgrzać olej na patelni. Umaczanymi w wodzie dłońmi formować małe lub większe kotlety. Smażyć powoli z obu stron na brązowo.

żadna filozofia:-]

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Gyros domowy

środa, 25 marca 2009 19:42
żeby nie było, że nie gotuję;)))... wiosno-zima działa naprawdę przytłaczająco;)))

Bardzo prosty sposób zrobienia sobie w domu mięska, które w polskich barach funkcjonuje pod nazwą kebab lub gyros.
Unika się przy tym strasznie czepialskiego zapachu smażonego oleju, roznoszącego się w owych jadłodajniach.

  

Składniki:
1 cała pierś z kurczaka lub indyka, przyprawy: paczka przyprawy do gyrosa, (lub: sporo czerwonej słodkiej papryki, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego, ziół prowansalskich, szczypta ostrej czerwonej papryki, sól), 1-2 łyżeczki żółtej curry w proszku, pół szklanki oleju do smażenia

Wykonanie:
* Pierś podzielić tylko wzdłuż na połówki, które w misce obsypać przyprawami i odstawić przynajmniej na pół godziny.

* Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięsko się nie spaliło. (ok. 10-15 minut)

* Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by troche przestygło, a olej zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać olejem z podsmażonymi przyprawami. Ciągle mieszając, podsmażać mięsne kawałki przez 3-4 minuty tak, by będąc chrupkie nie wysuszyły się na wiórki.

^ w skład naszego domowego kebabu wchodzą oczywiście frytki, zestaw surówek i oczywiście sosy: majonezowo-keczupowy, jakiś ostry meksykański i śmietanowo-majonezowo-czosnkowy 

 

Podziel się
oceń
3
0

komentarze (19) | dodaj komentarz

Kurczak o smaku curry w śmietanowym sosie

środa, 10 grudnia 2008 20:21
Niestety nie robiłam według żadnych określonych proporcji, więc to będzie tak, jak zwykle robię w kuchni "na oko" (poza wypiekami oczywiście).



     sładniki:
pierś z kurczaka, żółte curry w proszku (sporo), sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, natka pietruszki lub świeża kolendra, słodka śmietanka - 30% , olej do smażenia
makaron

wykonanie:
* Mięsko pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć w soli, pieprzu, papryce i w dużej ilości curry. 


*Obsmażyć na brązowo na silnym ogniu z obu stron i przełożyć do garnka. Zalać wodą (tyle, by przykryła mięso). Wstawić na mały gaz.

* Na pozostały na patelni tłuszcz wlać śmietankę (tyle - by sos miał jasną barwę i śmietankowy posmak) i po krótkim podgrzaniu dolać do mięska. Przykryć i dusić przez 15-20 minut. W razie czego dosolić do smaku.

* Ugotować makaron, nie płukać zimną wodą. Natkę pietruszki lub kolendrę pokroić.

*Podawać z makaronem, posypane natką.

^Ponieważ wolę gęsty sos od rzadkiego, spływającego z widelca, dodaję tuz przed zakończeniem gotowania sosu trochę mąki.

  
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

Kurczak "po syczuańsku" dwa razy smażony

sobota, 26 lipca 2008 16:48
"Po syczuańsku" będzie w cudzysłowiu, ponieważ potrawa jest robiona w Polsce z polskich produktów, przez nie Chińczyka, więc pewnie i smakuje inaczej, niż w Chinach. Tak na marginesie, ciekawe, jak by to smakowało w kraju, z którego pochodzi przepis...? Może kiedyś dane nam będzie spróbować...

          

Składniki:
600 g mięsa z piersi kurczaka (lub: polędwicy wołowej, mięsa z indyka, polędwiczek wieprzowych), 1 średnia czerwona papryka, 2 świeże czerwone papryczki chili), 1 średnia cebula, 2 marchewki, 150 g zielonego ugotowanego groszku, 2-3 liście kapusty pekińskiej,
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (lub syczuańskiego), 2 łyżeczki oleju sezamowego, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego (lub: ostrygowego), 1/4 szkl sosu sojowego, 1 szkl bulionu drobiowego (lub wołowego do wołowiny), 1 łyżka brązowego cukru
1/2 szkl mąki kukurydzianej, olej do smażenia,

Wykonanie:

* Ziarna pieprzu rozkruszyć.

* Pokroić mięso w cienkie plastry i obtoczyć w mące wymieszanej  z połową pieprzu.

* W woku (lub w głębokiej patelni) rozgrzać olej, smażyć mięso, aż będzie chrupkie, wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.

* W oczyszczonym woku rozgrzać olej sezamowy, smażyć zmiażdżony czosnek, pokrojone w plasterki papryki, cebulę i marchewki. smażyć do zmięknienia warzyw.

*Dołożyć mięso, pokrojoną w grube paski kapustę i groszek.

*Dolać bulion, cukier, resztę pieprzu, sos rybny (ostrygowy) i sojowy.

*Dusić na małym gazie, aż liście kapusty staną się miękkie.


^ Podawać z ryżem.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Bigos z cukinii lub kabaczków

czwartek, 24 lipca 2008 18:21

Chrupkie kawalki cukinii w pomidorowym sosie z zapachem czerwonej papryki kontrastującym z mdłą delikatnością pieczarkowych plasterków i mięsnym tłuszczykiem...:)

      


składniki:
2 małe cukienie lub 1 duża, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 2 dosyć tłuste kiełbaski lub 20 dag wędzonego boczku, 6 pieczarek, 1 czerwona papryka, 2-3 duże dojrzałe pomidory lub 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego lub 1 puszka pomidorów i 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, inne przyprawy do smaku,

wykonanie:
*Sparzyć pomidory wrzątkiem. Po ochłodzeniu obrać.

* Na rozgrzanym w rondlu oleju podsmażyć pokrajaną w kostkę kiełbasę lub boczek.

* Następnie dodać grubo pokrajaną cebulę i grube plasterki pieczarek. Chwilę podsmażyć, mieszając.

* Paprykę obrać i porojoną w kawałki lub paski dorzucić do rondla. Chwilę posmażyć, mieszając.

       
    

* Obrane ze skórki pomidory pokroić drobno i dorzucić do smażących się warzyw. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, aż zrobi się z nich sos. jeśli smakowo jest za mało pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy. Wsklazane jest częste mieszanie.
:-)

*Małe cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, a te na kawałki, które trzeba dorzucić do duszących się warzyw. Z dużych cukinii wykrawamy pestki, a następnie postępujemy jak z cukiniami małymi. Dusimy wszystko ok. 10 minut. zbyt długie gotowanie potrawy doprowadzi warzywa, a zwłaszcza cukinię, do "rozciapciania" i zepsuje cały efekt.

^ Można podaważ z ziemniakami, ryżem, kuskusem i pieczywem.
^Smaczne posypane posiekaną grubo natka pietruszki lub kolendrą.
^ Kiełbasę pewnie mozna zamienić na mielone mięso lub kawałki drobiu.
 

        
  


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Grillowane skrzydełka

sobota, 07 czerwca 2008 18:43

Grill stał się częścią polskiej kultury jedzenia i życia. Nie ma spotkań na działce bez grilla, nie ma biwaków bez zapiekanej w folii kiszki ziemniaczanej, kaszanki z cebulką i kawałkami jabłek, pstraga lub łososia we własnym sosie, dobrze przyprawionej karkówki, chrupiącego boczku czy wreszcie podstawowego dania - grillowanych skrzydełek. Na naszych oczach polskie menu wzbogaca się o nowe narodowe potrawy, trzeba więc je nie tylko z apetytem zajadac, ale także utrwalać (i właściwie opatentowywać, żeby nikt nie przywłaszczył sobie naszych domowych smaków;-)).

         

http://www.youtube.com/watch?v=nGajndOh4g4&feature=related

sładniki:
tyle sztuk skrzydełek z kurczaka, ile potrzebujemy (3-4 skrzydełka na osobę),
przyprawy dające nasz ulubiony smak mięsa drobiowego, w moim przypadku podstawowe przyprawy to: sól, biały pieprz, dużo zółtego curry w proszku, dużo czerwonej słodkiej papryki, - do tego dorzucam pieprz ziołowy i to co mam pod ręką: jakąkolwiek gotową przyprawę do kurczaka, troszkę ziół prowansalskich, czasem przyprawę do gyrosa, choć ona zmienia smak mięsa, więc jej nie za dużo, troszkę majeranku itp.
olej - tyle, by wszystkie kawałki mięsa się nim "zaciągnęły"

wykonanie:
* Skrzydełka opłukać, włożyć do miski, opruszyć przyprawami, zalać olejem. Wszystko dokładnie wymieszać ręką. Przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na noc.

* Upiec na grillu do miękkości i odpowiedniego koloru i chrupkości skórki.

^ Tak przyrządzone mięsko nadaje się też do upieczenia w piekarniku.
^ Pyszne z sałatą winegret.

         

      


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Szaszłyki z kurczaka/indyka (Chicken/turkey shishes)

niedziela, 13 kwietnia 2008 11:17

4 - 6 porcji

sładniki:
1 duża pierś z kurczaka/indyka, 1 duża czerwona papryka, 12 małych pieczarek lub 6 dużych, 1 cebula, patyczki lub rożenka do szaszłyków 

marynata: 200 ml (niecała szklanka) oleju (jakiegokolwiek), 200 ml (niecała szklanka) sosu sojowego, sok z jednej cytryny,

wykonanie:
* Pierś pokroić na kilka pasków, a paski na mniejsze kawałki.

* Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze cząstki.

*Pieczarki umyć, większe przekroić na pół.

*Cebulę obrać, przekroić na pół, a połówki na ćwiartki.

* Na rożenki lub patyczki do szaszłyków nabić na przemian kurczaka, paprykę, pieczarki i cebulę. Położyć na półmisku.

* Zmieszać składniki marynaty i oblać nią dokładnie szaszłyki. Przykryć je i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

* Wyjąć szaszłyki z naczynia i piec na grillu lub smażyć na zwykłej patelni tak długo, aż mięso będzie podpieczone.

^ Można podać ułożone na ryżu.


ingredients:
1 big chicken/turkey breast, 1 red pepper, 12 small or 6 big button mushrooms, 1 onion, sticks to shishes,

marinade: 1 cup oil, 1 cup soya sauce, juice from 1 lemon

making:
*Cut the breast  into the strips, and
cut strips into the smaller parts.

*Wash the pepper, cut in half, get the pips out and cut pepper into
the smaller parts.

*
Wash the button mushrooms, the big cut in half.

* Skin the onion, cut it into quarters.

*Push the pieces of chicken/turkey, pepper, botton mushrooms and onion onto the sticks. Put it in the plate.

* Mix the ingredients of marinade. Pour marinade over the shishes. Cover it and put it in the fridge on the 1 our (the best - on the all night).

* Take the shishes out the plate and barbecue/grill or fry on the pan so long as the meat will be good.

^ You can serve on the rice.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Szynka w polskim sosie

sobota, 12 kwietnia 2008 13:53

Zwyczajnie nadzwyczajny domowy sosik z mięskiem wieprzowym
 


          

sładniki:
 
50 dag szynki (lub łopatki lub karkówki - mięso wieprzowe), 1 cebula, pół szklanki oleju, 3-4 łyżki mąki,

przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy lub przyprawa do gyrosa, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy,  kilka ziaren pieprzu (moze być kolorowy, czarny lub zielony),  mielona czerwona słodka papryka, 

wykonanie:

* Mięso pokroić w grube plastry. Oprószyć mocno solą, piperzem czarnym mielonym, pieprzem ziołowym lub przyprawą do gyrosa i papryką.

* Kłaść je na mocno rozgrzany olej w patelni i smażyć z dwóch stron na silnym płomieniu. (Im bardziej się przypiecze, tym sos będzie miał lepszy smak).

* W czasie smażenia mięsa do garnka, w którym ma sie gotować sos, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, (można dać ząbek czosnku), listek laurowy, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Zalać szklanką wody i wstawić na gaz.

*Usmażone kawałki mięsa przełożyć do garnka z cebulą i przyprawami. Nie wyłączać gazu pod patelnią.

*Na tłuszczu po mięsie podprażyć mąkę. (Im mocniej "podpalimy" mąkę, tym sos będzie miał ciemniejsza barwę. ) Zalać wodą ( i nie bać się odgłosu dochodzącego z patelni
0:-) , narobi się dużo dymu, ale tak musi być :-]), przez chwilę wymieszać mąkę z wodą i wlać do garnka z mięsem.

* Przegotować, przykryć i gotować na małym gazie ok 2 godzin. (mięso musi być miękkie). Jeśli po tym czasie sos jest za żadki, delikatnie wsypać trochę mąki (ok 1 łyżki) i znowu podgotować.

^Podawać z kaszą, ziemniakami, makaronem, ryżem, kopytkami, knedlami lub śląskimi kluskami i jakąkolwiek surówką (pycha z mizerią:))


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (10) | dodaj komentarz

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z curry

sobota, 23 lutego 2008 18:42
(na 2 osoby)

sładniki:
mięso: pół piersi z kurczaka,
inne: torebka ryżu (może być basmati), 1 puszka ananasa w plastrach,
przyprawy: słodka czerwona papryka w proszku, żółte curry w proszku, sól, pieprz biały, pół łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru (może być drobny brązowy), 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej

wykonanie:

* Ugotować ryż.

* Oddzielić sok od ananasów.

* Mięso pokroić na małe kawałki, posypać z dwóch stron solą, pieprzem, papryką i curry i usmażyć na rozgrzanym oleju.

* W międzyczasie zrobić sos:
    sok ananasowy, sos sojowy, ocet, cukier i 3/4 łyżeczki curry doprowadzić do wrzenia;
    dodać mąkę kukurydziana wymieszaną z małą ilością wody - zagotować.

* Usmażone kawałki mięsa obtaczać w sosie i kłaść na przygotowany na talerzach ryż. Polać sosem i przybrać kawałkami ananasa.

^ Można  dorzucić pokrojonego ananasa do sosu i wtedy polać kurczaka.
^ Można też  włożyć do sosu kurczaka i przegotować i takiego pdać z ryżem.
^ Odnośnie sosu: jeśli czegoś jest za mało-  dodajemy tak, żeby nam smakowalo
:-].



ingredients:
meat: half of chicken/turkey breast,
another:
1 pocket of the rice, 1 tin of pineapple
spices: sweet red peppers, powdered yellow curry, salt, pepper, 1/2 teaspoon vinegar, 1 teaspoon brown sugar, 3 tablespoon soy sauce, 2 teaspoon cornflour

making:
* Boil the rice.

*Separate the pineapple juice from pineapple.

*The meat cut into small pieces, sprinkle it with salt, pepper, sweet red pepper and cury and fry it on the oil.

*In the meantime make sauce:
   the pineapple juice, 
soy sauce, vinegar and 3/4 teaspoon powdered yellow curry lead to the boiling;
   add the cornflour mixed with the small amount of cold water - boil.

*Put the fryed pieces of meat into the souce and put it in the rice. Pour it over sauce. Decorate pieces of pineapple.

^ You can put
pieces of pineapple in the sauce.
^you can put the meat in the sauce, boil and serve with the rice.
^ The sauce: you can add more this ingredient whitch is to small.
:-]
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

poniedziałek, 23 października 2017

Licznik odwiedzin:  1 233 450  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Pytamy.pl

Pytamy.pl