Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 239 151 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku

sobota, 12 marca 2011 23:00

Makaron muszelki z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku
- bardzo dobry sos, niekoniecznie z taką ilością zielonego groszku.

inspiracja: J. Oliver pt. "Każdy może gotować"


składniki:
7 - 10 cieniutkich plasterków wędzonego boczku lub szynki typu westfalskiej,
pęczek natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3-4 łyżki oleju
kawałek masła
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
ok. 200 g makaronu muszelki
ok. 200 g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
pół cytryny

   Makaron ugotować. Przecedzić na durszlaku, zostawiając troszkę wody z gotowania muszelek. Na dużą, głęboką patelnię wlać olej, wrzucić masło i położyć boczek (lub szynkę westfalską)pokrojony w cienkie paseczki, doprawić pieprzem. Podsmażyć go, aż zrobi się chrupki, dodać groszek, chwilkę potrzymać na gazie, pomieszać, dodać śmietanę i posiekaną natkę (u J. Oliviera mięta). Chwilkę poddusić, dodać makaron, doprawić solą i pieprzem, podlać 2-3 łyżkami wody, w której gotowały się muszelki, wcisnąć sok z połówki cytryny, jeszcze chwilkę poddusić, wyłożyć na talerze, posypać natką. 


W oryginalnym przepisie na koniec dodaje się 150 g parmezanu i czeka, by połączył się z resztą. U nas niekoniecznie;)




Podziel się
oceń
3
30

komentarze (18) | dodaj komentarz

Placki ziemniaczane

piątek, 29 października 2010 18:10
Jesień w pełni. Ziemniaki same proszą się o zrobienie z nich tego, co wszyscy lubią: ziemniaczanych placków. Dzisiaj dwie propozycje: na słodko ze śmietaną i cukrem oraz z sosem gulaszowym.



składniki:

1 kg ziemniaków, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, ćwiartka łyżeczki proszku do pieczenia, sól do smaku

Ziemniaki obrać, umyć i:

a) starkować na tarce z grubymi otworami, a następnie chwilkę pomiksować blenderem (tylko chwilkę, by nie zrobić z tego wodnistej papki)
b) starkować na tarce z cienkimi otworami (uważać na palce;))

Do starkowanych ziemniaków dodać jajko, proszek do pieczenia, sól i mąkę. Chwilkę wymieszać trzepaczką lub zwykłą łyżką. Rozgrzać sporo oleju na patelni i łyżką nakładać ziemniaczaną masę, nie rozpłaszczając jej (my akurat lubimy grube placki). Smażyć z obu stron po dwa razy na brązowo na średnim ogniu.

1.Podawać posypane cukrem i polane gęstą kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem.  



2. Pyszne są z wieprzowym lub wołowym gulaszowym sosem, z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.



Obiad z głowy:)

 
Podziel się
oceń
2
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Makaron

wtorek, 06 kwietnia 2010 12:42
Najprostsza dla mnie wersja zwykłego makaronu:



1 kg mąki pszennej (używam tortowej), duża szczypta soli (uwielbiam ten dźwięk rozcieranych w palcach drobinek soli:)), 4-5 jajek (w zależności od ich wielkości), szklanka gorącej wody
mąką do podsypywania

Na stolnicy wysypuję cały kilogram mąki, robię dołek pośrodku, posypuję solą, wbijam jajka i zagniatając jedną ręką powoli coraz większą ilość mąki z jajkami dolewam stopniowo wody. W pewnym momencie mam już wrobione wszystkie składniki i przez ok. 10 minut zagniatam ciasto tak, by uformowało się w gładką kulę, którą przykrywam miską. Ciasto sobie odpoczywa, a ja przygotowuję stół: przykrywam go ściereczkami i podsypuję mąką. Z kuli odkrawam gruby plaster i rozwałkowuję na cienki placek, wychodzi mi ich ok. 4, przekładam na ściereczki i oprószam mąką. Następnie przekładam na stolnicę pierwszy placek, dodatkowo posypuję mąką, dzielę na trzy paski mniej więcej jednakowej grubości, składam jeden na drugi, roluję w wałek i kroję (staram się przynajmniej) w cienkie paseczki. Po ukrojeniu jakiejś partii podrzucam makaron rękami, by się nie skleił.

W tym samym czasie wstawiam wodę w duuużym garnku, solę 2 łyżkami soli, wlewam duży chlust oleju i wrzucam połowę porcji makaronu do gotującej się wody. Gotuję do podniesienia się makaronu, zalewam szklanką zimnej wody i zagotowuję jeszcze raz. Odcedzam na durszlaku, przelewając zimną wodą. Przekładam do dużej miski (bo wychodzi go sporo, a na pewno na dwa dni do obiadu i jeszcze na podjadanie;))





Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Pizza na cienkim spodzie

sobota, 14 listopada 2009 22:52
Przepis na samo ciasto zapożyczyłam stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2008/06/Ciasto-do-pizzy-przepis-III.html
Rewelacyjne.

 


Składniki: 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych, 1,5 szklanki ciepłej wody, 3,5 szklanki mąki, 1 łyżka oliwy z oliwek , 1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać sól. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 - 2 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
Na spód wyłożyć nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC)



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

środa, 19 sierpnia 2009 14:50
Następny pomysł na nadwyżkę ugotowanych ziemniaków. Tak jak jest mnóstwo sposobów wykonania pomidorowej tak i pewnie na knedle jest kilka, jeśli nie kilkanaście sposobów.:-). Poniżej dostosowany do realiów życia przepis z książki o węgierskiej kuchni.

Zanim zdecydujesz się zrobić te knedle, przeczytaj wpis do końca.pirat



Składniki:
ok. pół kg ugotowanych i pogniecionych tłuczkiem lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków, ok. 18 dag mąki (półtora szklanki), 1 jajko, 3 łyżki kaszy manny, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżka miękkiego masła,10 dojrzałych śliwek, cukier w cukierniczce:-)

do obtoczenia: podprażona na maśle (tak jak lubisz) bułka tarta, cukier puder, śmietana z cukrem,

Wykonanie:

Umyj śliwki, rozkrój i wyjmij pestkę. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, kaszę mannę, cukier i masło. Wyrób jednolite ciasto, dodając jeszcze tyle mąki, ile potrzebujesz, (by odkleic sie od ciasta :-)) by ciasto można było uformować w kulę i odstaw na 20 minut. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobina soli. Po tym czasie na stolnicy posypanej mąką podziel ciasto na dwie części, z każdej uformuj gruby wałek, który pokrój na 5 części. Każdą część rozplaszcz na posypanej obficie mąką stolnicy, nałóż śliwkę, do której podsyp troszkę cukru i formuj knedle. Uważaj, by śliwka z każdej strony była szczelnie zawinięta w ciasto.
Knedle wkładaj do wrzątku i gotuj ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane knedle wyjmij z wody i obtocz w przyrumienionej bułce tartej. Ułoż na talerzu posypanym cukrem pudrem, zwykłym cukrem posyp knedla i natychmiast podawaj z kleksem śmietany.

A więc tak:
- składniki dały świetny smak, ale ciasto tak bardzo przyklejało mi sie do rąk, że nie mogłam rozplaszczyć go na stolnicy, więc robiłam to w dłoniach, mocno obtoczonych w mące,
- do środka grubego plastra ciasta dawałam tylko połówkę śliwki, bo nie mogłam zmieścić śliwki w całości, może to tylko moja niezgrabność i brak wprawy w klejeniu takich knedli,  co dało mi efekt grubej wartswy ciasta z małą ilością owocu,
- następnym razem spróbuję obtoczyć w cieńszych plastrach ciasta całe śliwki,
- na początku gotowania trzeba knedle mieszać co chwilkę, żeby nie przywarły do dna garnka, potem podnoszą się same i same sie nieustannie obracają,
- po natychmiastowym podaniu trzeba uważać, bo sa bardzo gorące w środku
- faktycznie źle zaklejona śliwka wydostaje się na zewnątrz i juz po knedlu
- są bardzo syte :))) i dzięki kaszy manny bardzo puszyste
- trzeba je ugotować od razu, jeśli zrobisz je na później, sok ze śliwki przeniknie do ciasta, które zrobi sie gliniaste, a więc tylko na świeżo, bez leżakowania;), ciasto za to można sobie wczesniej przygotować.

 
Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Pizzerki z ciasta francuskiego

sobota, 13 czerwca 2009 18:42
Ciasto francuskie jest dobrym materiałem do eksperymentowania i na słodko i na słono, i z warzywami, i z mięsem.

  

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Francuskie ciastka z kapustą i grzybami

piątek, 30 stycznia 2009 16:56
   Ciasto francuskie można kupić właściwie w każdym większym sklepie spożywczym. Jest mrożone lub tylko schłodzone w lodówce. Na pewno trzeba zwracać szczególną uwagę na termin: im bliżej daty ważności tym bardziej ciasto nabiera octowego zapachu, dlatego lepiej kupić je tuż przed wykonaniem. Pewnie, że można je zrobić samemu.:), choć wymaga naprawdę czasu i siły w ramionach:-).

http://pl.youtube.com/watch?v=mOthoN8I82s&feature=related

    
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajo, 20 dag kiszonej kapusty, kilka suszonych grzybów lub 2-3 pieczarki, 1 mała cebulka, sól, pieprz, 2-3 łyżki oleju

Wykonanie:

* Kapustę zalać wodą i gotować przez 15 minut, aż będzie niemal sucha (trzeba mieszać od czasu do czasu). Następnie ostudzić i bardzo drobno pokroić. 

*Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, cebulkę pokroić w kosteczkę. ( Jeśli robimy z suszonymi grzybami:  grzyby zalać wodą i gotować przez 15 minut, następnie pokroić w drobną kostkę.)

*Podsmażyc cebulkę na oleju, dodać pieczarki (lub grzyby), chwilę poddusić, aż woda z pieczarek wyparuje, dołożyć pokrojoną kapustkę i podsmażyć do chwili połączenia się składników w jedną zgraną masę:-). Dosolić i dopieprzyć. W razie tego, gdyby masa była za sucha, dolać troszke oliwy.

^Inny sposób to zmielić przez maszynkę grzyby i kapustę i dodać do smażącej się cebulki.

* Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

* Ciasto delikatnie rozwinąć i pokroić na 12 prostokąto - kwadratów o:-).


* Na każdy kwadrato - prostokąt położyć trochę nadzienia. Następnie delikatnie zlepić w kształcie pierożka . Położyć na blachę wysmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do pieczenia.

* Rzobełtać jajko i posmarować pierożki.

*Piec ok. 15 -20 minut w górnej części piekarnika.


    
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Sajgonki po tajsku

sobota, 25 października 2008 13:52
   Skoro mam już książkę o tajskiej kuchni, to nie może mi ona służyć tylko do oglądania pięknych zdjęć, powodujących  napływ śliny w okolicach jamy ustnej:-D. Pewnego słonecznego jeszcze dnia postanowiłam przypomnieć sobie smak sajgonek - pewnego rodzaju naleśników z mąki ryżowej - jedzonych kilkanaście już lat temu w Łodzi na bazarze przy ulicy Piotrkowskiej. Ich wykonanie nie jest wcale sprawą łatwą: poczynając od zawijania farszu w cieniutki, przezroczysty, namoczony, mający zdolność do szybkiego rwania się ryżowy papier, a kończąc na smażeniu owych tajskich naleśniczków, które z powodu nadmiaru farszu mogą łatwo pęknąć i wymagają ciągłego obracania, by równomiernie podpiekły się na piękny brązowy kolor a nie wyglądały na spalone.
    Nauczona niemiłym doświadczeniem (nakładałam za dużo farszu, myśląc, że im go więcej, tym lepiej, skutkiem czego część sajgonek popękała w czasie smażenia), podpowiadam, iż należy trzymać się podanych wskazówek i proporcji.
Czasami należy dostosować się do przepisu, choć o tym kiedy jest to "czasami" dowiadujemy się dopiero w czasie wykonania dania... Ponoć ćwiczenie czyni mistrza;)


składniki:
20 g makaronu ryżowego vermicelli
( na opakowaniu jest napisana ta nazwa a makaron ryżowy to poprostu te cieniutkie, białe nitki), 2 łyżeczki oleju arachidowego lub sezamowego, 10 dag mielonej wieprzowiny, 1 ząbek czosnku, 1 świeża mała czerwona papryczka chili, 1 młoda cebulka, 1 mała marchewka, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry, 1 łyżeczka sosu rybnego, 50 g krewetek, ugotowanych i posiekanych, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki wody, 12 płatów papieru ryżowego

wykonanie:
* Makaron zalać wrzątkiem w misce, odczekać, aż zmieknie, odlać wodę i pokroić go na kawałki.

* Rozgrzać olej w woku lub na patelni, usmażyć mięso, zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną papryczkę. Gdy mięso zmieni kolor, dodać drobno pokrojoną cebulkę, startą marchew, natkę pietruszki, sos rybny i krewetki, smażyć przez chwilę do zmiękczenia warzyw, cały czas mieszając. Przełożyć wszystko do miski z makaronem, wymieszać, ostudzić.

* Wymieszać makę kukurydzianą z wodą w małej misce.

* Nałożyć płaską łyżkę nadzienia na ciasto,
posmarować krawędzie ciasta mieszanką mąki i wody i zwinąć według sposobu pokazanego na opakowaniu ryżowego papieru.

* Tuż przed podaniem potrawy rozgrzać olej w woku lub na dużej patelni (lub w rondlu - samemu trzeba znaleźć najlepszy dla siebie sposób smażenia sajgonek). Smażyć w głębokim tłuszczu niedużymi porcjami (pęcznieją) aż do zarumieniena ich powierzchni. Po usmażeniu przełożyć najpierw na talerz obłożony papierowym ręcznikiem lub chusteczkami.

^Można zrobić bez dodawania krewetek.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Lane kluski

niedziela, 27 lipca 2008 18:17
Lane kluski czy kluseczki (mniejsza o zdrobnienie;)) zastąpią makaron w każdej zupie: od mlecznej poprzez rosół i pomidorową do owocowej. Pod ręką trzeba mieć jedynie jajko, mąkę i szczyptę soli. Moja mama robiła je nam w niedzielne lub w sobotnie poranki, ucierała widelcem (dzisiaj robi się to mikserem) i lała wprost na gotujące się mleko. Przyznam się, że wyjadałam te największe, zostawiając mleko, którego wtedy nie cierpiałam pirat.

   

Składniki:
na 1 jajko 1,5 łyżki mąki, szczypta soli

Wykonanie:
* Jajko wbić do małego garnka, dodać makę i sól.

* Zmiksować.

* Delikatnie lać na gotującą się osoloną wodę, mleko lub zupę (chociaż nie polecam bezpośrednio gotowac w zupie, ponieważ może ona zmętnieć) i mieszać.Wystarczy je zagotować. Dłuższe gotowanie spowoduje rozgotowanie się mniejszych kluseczek.

^ Aby wychodziły niby paseczki, trzeba lać cieniutkim ciurkiem, zataczając garnkiem z ciastem koło nad gotującą sie wodą.
^ aby wychodziły niby kulki, wystarczy łyżką oddzielać małe porcje ciasta w czasie lania na gotująca sie wodę.
^niektórzy dodaja do ciasta troszkę pieprzu.




Podziel się
oceń
1
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Makaron z jagodami

sobota, 19 lipca 2008 16:55
Jagody jakie są - każdy wie. Nie trzeba ich specjalnie zachwalać ani promować. Szybko się na rynku pokazują i szybko znikają. Koneserzy tych leśnych owoców uważają, że same w sobie posiadają tyle słodyczy, iż nie potrzebują żadnych słodzących dodatków. Jednak większość z nas lubi posypać je cukrem i dodać choć troszkę kwaśnej śmietany, rogniatając je delikatnie widelcem do pojawienia się ciemnofioletowego soku. Jak truskawki pasują do wszystkiego: do bitej śmietany, do naleśników, jako nadzienie do pierogów, do racuchów i do ciasta. Znawcy zrobią pewnie z niego owocowy winegre, a nasze mamy i babcie konfitury, dobre na różne choroby układu pokarmowegoo:-);). Dzisiaj zwykłe ze śmietaną i cukrem i ze ździebko przesolonym makaronem;):).



składniki:

pół litra (pół kilo) jagód, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka cukru, ugotowany makaron

wykonanie:

* Wsyp jagody do miseczki i cukier, lekko je rozgnieć i dodaj śmietanę.

* Na ugotowany makaron (zimny lub ciepły, jak wolisz) wyłóż jagody.

^Pamiętaj, że ciężko sprać jagodowe plamy
!!


             


 
Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Tortilla

niedziela, 08 czerwca 2008 21:23

Tym razem meksykańskie naleśniki... Inspiracja tortillą Nicol i Dawida, choć w wersji dostosowanej do naszego smaku i możliwości.

      

sładniki:
opakowanie gotowych pszennych tortilli, 1 mała pierś z kurczaka lub jej połówka, 1 puszka białej fasoli, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, słoiczek ostrej zielonej papryczki, ok. 25 dag żółtego sera, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawy do kurczaka, 1-2 łyżki roztopionego masła

dodatki: słoiczek salsy

wykonanie:
* Mięso mocno przyprawić (sól, pieprz, wszelkie używane przyprawy:  słodka czerwona papryka, żółta curry w proszku, przyprawa do gyrosa, przyprawa do kurczaka itp.), odstawić na  pół godziny, po czym usmażyć w całości na oleju. Usmażone mięso rozdrobnić na małe kawałki.

* Białą i czerwoną fasolę odcedzić i, każdą w osobnym garnuszku, rozgotować na purre. Trzeba często mieszać i można przyspieszyć, rozścierając łyżką miękką fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i rozstartym czosnkiem.

* Kukurydzę odsączyć.

* Zetrzeć ser.

* Na wyjętej z opakowania tortilli rozsmarować purre z białej i czerwonej fasoli, posypać kukurydzą, rozłożyć kilka kawałków ostrej zielonej papryczki (ale bardzo mało
]:->), kilka rozdrobnionych kawałków kurczaka, posypać serem i zawinąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

* Zrobione tortille układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztopionym masłem i zapiec w piekarniku na najwyższej półce: ok. 15-20 min. (wierzch musi być przyrumieniony, ser w środku roztopiony).

^ Podawać gorące z takimi dodatkami, jak: pomidorowa salsa (bardzo dobra jest gotowa w słoiczku: pikantny dip pomidorowy), guacamole, kwaśna śmietana, sos majonezowo-ketchupowy, różnorodne sałatki (np. pokrojona w kostkę cukinia i pomidor + jogurt, sól, biały pieprz), ostre marynowane zielone papryczki wszelkiego rodzaju itp.

^ Jeśli ktoś nie lubi sera żółtego, można go nie dodawać.

Nie zapomnieć o dobrym napoju
:-)

      


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Krokiety z grzybami

piątek, 23 maja 2008 13:48
Co tu zrobić na obiad? Krokiety to tylko inny rodaj naleśnika, żadnej filozofii...

na ok 6 - 8 krokietów      

         

sładniki:
1 szklanka mąki, 1 i 1/5 szklanki mleka, szczypta soli, 1 jajko, 3- 4 łyżki oleju
farsz: 25 dag ugotowanych grzybów, 1 mała cebula, sól, pieprz, 4 -6 łyżek oleju

wykonanie:
* Wbić jajko do miski, dodać sól.

* Dodawać na przemian, za każdym razem dokładnie mieszając, mleko i mąkę. Na koniec wmieszać olej. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać trochę mąki. Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka.

* Odstawić ciasto na 10-15 minut. (Po czym znowu:
Jeśli ciasto jest za gęste dodać trochę mleka. Jeśli ciasto jest za żadkie dodać trochę mąki.)

* Grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Na oleju podsmażyć na złoto cebulę, dodać grzyby i przprawy. często mieszając smażyć ok. 10 minut.  odstawic do wystygnięcia. Jeśli farsz jest za suchy, można dodać trochę oleju.

* Na trochę przestudzony, ale jeszcze ciepły naleśnik nakładać farsz i zawijać w rulony lub w trójkąty.

* Przed podaniem:
1. obtoczyć w jajku i w bułce tartej i podsmażyć na oleju
2. smażyć bez panierki

^ Naleśniki można usmażyć i zawinąć z farszem nawet na dzień przed zjedzeniem.
^ Pyszne polane odpowiednim sosem (grzybowym, pieczrkowym, pomidorowym) lub z keczupem.

            
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Makaron z warzywami po chińsku

środa, 30 kwietnia 2008 17:15
na 3-4 osoby

"Po chińsku" znaczy, że ma mieć naprawdę chiński charakter, a nie go tylko udawać. Bardzo proste danie, które może stanowić bazę do stworzenia "wariacji na temat": z kiełkami, z dużymi krewetkami, z kawałkami bambusa, a może nawet z kostkami ananasa. 

                  

sładniki:
50 dag ugotowanego makaronu (pszennego,ryżowego lub zbożowego),

sładniki mięsno-warzywne:
20 dag mięsa z indyka (może być mięso wieprzowe), 5 grzybów mun, 1 zielona papryka, 1 cebula, 1/4 ugotowanego zielonego groszku, 3 łyżki oleju,

sładniki na sos przyprawowy:
1,5 szkl wody, 2 -3 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka żółtej curry przyprawy w proszku, szczypta soli, 1,5  łyżeczki mąki ziemniaczanej


wykonanie:
* Grzyby mun zalać wrzątkiem i moczyć ok. 15 min. Następnie w tej samej wodzie gotować 10 min. Odcedzić. Pokroić w cieniutkie paseczki.

* Paprykę i cebulę pokroić w zapałkę.

*Mięso pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Dodać cebulę i paprykę.

*Smażyć 5 minut często mieszając.

* W tym samym czasie w rondelku wymieszać wszystkie składniki sosu, czosnek posiekać lub zmiażdżyć. Zagotować na dużym ogniu. Kiedy jest już gęsty, wyłączyć gaz.

* Do mięsa dodać pokrojone grzyby i ugotowany groszek. Przesmażyc chwilę i  wlać sos przyprawowy. Wymieszać i chwilę podgotować mieszając.

*Ugotowany makaron przesmażyć na oleju, rozłożyć na talerze lub do miseczek i polać sosem mięsno-warzywnym.               



                     
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Makaron z białym serem

środa, 30 kwietnia 2008 9:07
Skąd się wziął? To stary sposób na zjedzenie tego, co zostało po obiedzie z poprzedniego dnia, zwłaszcza po smacznej pomidorówce lub rosole;-) . I to wcale nie tylko polski sposób... W kuchni chińskiej jest wiele potraw bazujących na podsmażanych makaronach, więc dzisiaj dedykuję ten przepis tym, którzy szukają daleko tego, co mają blisko:)
A tak na marginesie - uwielbiam to połączenie gorąca makaronu z zimnem twarogu, ten delikatny smak niewidzialnej tartej bułki pachnącej cynamonem czy maślany sosik, w ktorym wyczuwa się jeszcze nieskarmelizowany cukier... Może zostało gdzies trochę makaronu?;)


      
                 

na 2 osoby

sładniki I:
20 dag ugotowanego makaronu, 70 g twarogu (białego sera), pół łyżeczki cynamonu, 4 łyżeczki cukru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka tartej bułki, 50 g masła

sładniki II (uproszczona wersja :):

ugotowany makaron (tyle, ile mamy), trochę tartej bułki, ćwierć kostki masła (może trochę mniej), cynamon do posypania zgodnie z naszym smakiem, tyle cukru, ile lubimy, kawałek twarogu (nie za dużo), z 2 łyżki kwaśnej śmietany

wykonanie:
* Na patelni roztopić maslo, dodać bułkę tartą i chwilkę (2-3 minuty) ją podsmażyć.

* Wyłożyć na bułkę makaron i mieszając podsmażać na dość dużym płomieniu. (ok. 5 minut) Można smażyć makaron dłużej, wtedy stanie się bardziej chrupki.

* Patelnię zdjąć z ognia. Makaron oprószyć twarogiem i 2 łyżeczkami cukru - wymieszać.  Następnie rozdzielić  na talerze. Położyć kleks śmietany, posypać pozostałym cukrem i cynamonem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Spaghetti z sosem pomidorowym

czwartek, 10 kwietnia 2008 13:34
 na ok. 8 osób                
                        


sładniki:
0,5 kg mielonego mięsa, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2-3 łyżki mąki ,     1 paczka spaghetti

przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczka bazylii, oreganu lub tymianku i wszelkie przyprawy, które się preferuje (np. 0,5 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa, szczypta chilli itp.),

wykonanie:

* Mięso posmażyć na oleju, dodając stopniowo przyprawy, pokrojoną cebulę, posiekany lub pokrojony czosnek.

* Przełożyć do garnka i zalać puszką pomidorów oraz 2 szklankami wody.

* Dodać koncentrat pomidorowy.

*Gotować pod przykryciem ok. 20 - 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać.

*Pod koniec dodać mąkę i zagotować, często mieszając.

W innej wersji zamiast mąki robi się sos beszamelowy ( 2 łyżki mąki posmażyć na 1 łyżce masła, zalać zasmażkę 1 szklanką mleka i 1 szklanką gorącego bulionu, zagotować ) i tym zagęszcza się sos.

* Ugotować makaron (nie przelewać zimną wodą). Podawać z sosem.


  

  
ingredients:
0,5 kg pork mince (ground beef), 3 tablespoons oil, 1 onion, 2 cloves of garlic, 1 can of tomatoes without peel, 1-2 teaspoons tomato puree, 2-3 tablespoons flour, 1 packet of spaghetti,

spices: salt, pepper, 1 teaspoon sweet red paprika, 1 teaspoon basil, oregano or thyme, and all kind of spices what do you like (0,5 teaspoon red curry, 1 teaspoon spice to gyros, chilli etc.)

making:
*Meat fry on the oil, add spices, cuted onion and
crushed or cuted garlic.

*Put it into the pot and pour it over tomatoes and 2-3 cups water.

*Add tomato puree.

* Cover and boil about 20 - 30 minuts. Mix
sometimes
.

*At the end add a flour and boil. Mix.

In the different version you can add instead of flour bechamel sauce ( 2 tablespoons flour fry on the 1 tablespoon butter, add 1 cup milk and 1 cup boil stock cubes, boil) whitch you can thicken tomato sauce.

*Boil the spaghetti (don,t rinse with cold water). Serve with tomato sauce.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 645  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl