Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 153 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Placki z cukini

czwartek, 10 września 2009 19:32






Podziel się
oceń
0
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kiszone ogórki

czwartek, 30 lipca 2009 16:21
Każdy ma na nie swój sposób. Jedni dodają liście chrzanu inni liście wiśni, ziele angielskie i inne przyprawy. To moje pierwsze kiszone ogórki, więc zaczęłam od podstawowego przepisu.

 

Proporcja wody i soli: na litr wody 2 łyżki soli (najlepiej grubej).

Do słoików włożyć po jednej gałązce kopru (To musi być koper dojrzały, nie koperek do ziemniaków) i 1-2 ząbku czosnku. Ogórki gruntowe umyć, obciąć końcówkę od strony zerwania z gałązki, powkładać ciasno "na stojąco" do słoików. Wodę zagotować, dodać sól, wymieszać, zalać ogórki. Mocno zakręcić. Odstawić na kilka dni. Jeśli z któregoś leci woda, nadaje sie tylko do zjedzenia na teraz. Resztę można zanieść do piwnicy :)

Czasami, w zależności od soli czy ogórków cała partia może okazać się krótkoterminowa, co widać po zmętnieniu wody i czuć po bylejakim smaku. Czasem po prostu sie psują i nadają się tylko do wyrzucenia. Warto też dobrze umyć słoiki i wyparzyć je przed wypełnieniem.

         

 

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Fasolka szparagowa z bułką tartą

sobota, 25 lipca 2009 19:21
Jedno z najprostszych dań z warzyw. Po prostu gotujesz fasolkę w osolonej wodzie. I posypujesz podprażoną na maśle bułką tartą.

 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Paella

piątek, 30 stycznia 2009 17:48
Może same zdjęcia nie wystarczą, więc dokładam przepis:)... Przynajmniej i mi posłuży za jakiś czas, bo nie będę potem pamietać, jak to robiłam;) Z pewnością są prostsze sposoby wykonania paelli, ale z moją zdolnością do komplikowania sobie życia  w każdej jego dziedzinie - nawet najprostsze przepisy staję się w moim wykonaniu pracochłonne:-) , nie wspominając o narobionym przy tym bałaganie...:)))


   


sładniki:
 1 i 1/4 szkl długoziarnistego ryżu lub ryżu na rizotto, 0,5 litra bulionu drobiowego lub wywaru przygotowanego z 2 płaskich łyżek przyprawy typu vegeta i 0,5 litra gorącej wody, 6 nitek szafranu, 1 pierś z kurczaka, 12 dużych surowych i obranych krewetek, 2 paczki mrożonej mieszanki koktajlowej owoców morza, 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka, 3/4 szkl mrożonego zielonego groszku, pół puszki kukurydzy, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 drobno pokrojona cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, sól, pieprz, przyprawa żółta curry w proszku, przyprawa do gyrosa,   

wykonanie:
* Rozmrozić  owoce morza, mieszankę koktajlowa dobrze odsączyć.

*Mięso pokroić na małe kawałki, włożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, dużą ilością curry i dużą szczyptą przyprawy do gyrosa (można dodać sproszkowaną czerwoną słodką paprykę itp.)
.


*Przygotować bulion i warzywa.

* W dużym rondlu rozgrzać olej, usmażyć na nim kawałki kurczaka, wyjąć i usmażyć surowe krewetki. Wszystko przełożyć do miseczki i zakryć folią aluminiową.

* Na pozostałym w rondlu tłuszczu (można dodać z 1 łyżkę oleju) zeszklić cebulkę, dodać rozgnieciony lub posiekany czosnek, wsypać ryż i podsmażać z 7 minut, dodać szafran. Następnie dodając stopniowo po pół szklanki bulionu gotować ryż do miękkości - często mieszając. W trakcie gotowania ryżu (po ok. 10 min.) dodać pokrojoną drobno paprykę i groszek, a pod koniec, kiedy czujemy, że ziarenka ryżu stają się miękkie (ale nie rozgotowane) dodajemy kukurydzę, kurczaka, krewetki i mieszankę koktajlową (dobrze odsączoną, bo zbyt duża ilość wody "rozciapcia" nam ryż).

* Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy i równo rozdzielamy na talerze;-)

       

 
 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Kompot z jabłek

środa, 24 września 2008 18:21
Jesienne jabłka...,  pachnące szybko zachodzącym słońcem i jeszzce ciepłym wiatrem, kojarzące się z przedpołudniowym sobotnim lenistwem lub niektórym z grabieniem szybko opadających liści;-). Kiedy zapach pieczonego przez sąsiadkę jabłecznika rozchodzi się po całej klatce schodowej wiem już, że należy powaznie zacząć mysleć o szarlotce na sobotnie popołudnie, nie wspominając o pieczonych jabłkach w karmelowym sosie, czy kompocie - najprostszym sposobie zapewnienia rodzinie "picia" do obiadu. :-D



http://www.youtube.com/watch?v=SCLsVv96Bp4&feature=related

składniki:
kilo jabłek (lepiej kwaśnych), kilka goździków,

wykonanie:
* Jabłka umyć, nie obierać.

* Pokroić je na kawałki (od razu do garnka, cząstki z pestkami też), włożyć goździki, zalać wodą.
^ jeśli chcemy kompot o mniej intensywnym smaku - zalewamy wiekszą ilością wody
^jesli kompot ma mieć mocny smak, aromat ( i kwaskowatość:)) - zalać mniejszą ilościa wody

* Wstawić na duży ogień, po zagotowaniu się, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 10 minut.
^ w czasie gotowania kompot będzie kipiał, dobrze więc jest nie nalewać wody do pełna,

* Gorący przelać do dzbanka, posłodzić do smaku.

^ Jabłka można mieszać z gruszkami, winogornami, śliwkami i innymi sezonowymi owocami wedle naszych smakowych upodobań. Smaczny jest z dodatkiem 1 pigwy lub grubym plastrem limonki ze skórką. 
                             


 metafora na listopadowe słoneczne popołudnie:
... zbierz słońce z moich rzęs...


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (18) | dodaj komentarz

Czosnkowe grzanki (Garlic toast)

sobota, 01 marca 2008 13:31
(dla 2 osób)

sładniki:

1 bułka pszenna typu bagietka, baton kielecki (zależnie od regionu :-)), 30-40 g miękkiego masła, 1 ząbek  czosnku, troche przyprawy typu vegeta lub jarzynka,

wykonanie:

* Rozgrzać piekarnik.

* Bułkę pokroić na kromki (ok 2 cm grubości).

* Do masła dodać zmiażdżony czosnek.

* Kromki bułki posmarować z dwóch stron masłem czosnkowym i delikatnie posypać przyprawą. Ułożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na taki kolor, jaki się chce (najsmaczniejsze są zrumienione na jasnobrązowy kolor). W trakcie opiekania przewrócić na drugą stronę.

^ Po obróceniu na drugą stronę można położyć plastry żółtego sera i podpiec, aż ser się roztopi.
^ Takie grzanki to baza do np. zapiekanek z pieczarkami, szynką itp.
^ Pyszne są z przeróżnymi sałatami i innymi daniami (np. z zupą cebulową itp.)


ingredients:
1 wheat roll (for example baguette), 30-40 g butter, 1 a clove of garlic, spice: vegeta or jarzynka,

making:
* Warm up the oven.

* Cut the roll on the slices (about 2 cm).

* The butter mix with the crushed garlic.

*The slices of roll smear the butter from all sides and  softly sprinkle  with vegeta or jarzynka. Put in the baking tin and bake in  the oven on the colour what do you want. During the baking turn over.

^ After turning over  you can put the slices of cheese and bake to the melting of it.
^
The garlic toast are basis of  another toast (with mushrooms, with ham etc.)
^ The garlic toast you can add with different salat and some meal ( with onion soup etc.)

Podziel się
oceń
1
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

niedziela, 23 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 066 714  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl