Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 253 705 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Sałatka z mango, ogórkiem i miętą

wtorek, 29 marca 2011 23:15

 W kuchni angielskiej panuje swoista moda na jedzenie zainspirowane azjatyckimi potrawami. W przepisach Nigelli, Rachell Allen czy Jamiego Olivera łatwo zauważyć fascynację nie tylko chińskim wokiem, ale przede wszystkim tajskimi daniami, co w rezultacie daje efekt zeuropeizowanych pomysłów na jedzenie znane Tajom, Chińczykom i Wietnamczykom od wieków. Jednym z takich przykładów jest poniższa sałatka, zainspirowana przepisem pochodzącym z książki J. Olivera. Podobną znalazłam w książce o kuchni wietnamskiej.

 

Sałatka bierze udział w akcji: Z widelcem po Azji.

 

 

 składniki:

1 dojrzałe mango, 1/2 ogórka, 4-6 gałązek świeżej mięty, pół czerwonej cebuli, 1/2 świeżej czerwonej papryczki chili, oliwa z oliwek, sok z 1 i 1/4 limonki, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,

 

Mango obrać, odkroić duże cząstki od pestki, pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Ogórka umyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i pokroić na takie kawałki jak mango i dorzucić do miski. Dodać drobno posiekaną miętę, oczyszczoną z nasion papryczkę chili i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Wszystko ze sobą wymieszać, podlać niewielką ilością oliwy z oliwek, sokiem z limonki, doprawić odrobiną soli i pieprzu.

 

 Zamiast soli i pieprzu można doprawić sosem rybnym, cukrem brązowym, olejem arachidowym, dodać kiełków sojowych zamiast ogórka.

 


Podziel się
oceń
3
31

komentarze (23) | dodaj komentarz

Sałatka z tortellini

czwartek, 10 czerwca 2010 22:09
Bardzo proste. Prościutkie wręcz. I niepotrzebujące czasu na przegryzienie się składników.



składniki na 3-4 osoby:
paczka suszonych tortelilni - 250 g (z mięskiem, choć można spróbować i z serem lub z grzybami), 2 średnie ogórki świeże, 2 pomidory średniej wielkości, pęczek koperku, sól, pieprz, 1 łyżka majonezu, 1,5 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany (18 lub 12 %)

Tortellini ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Wrzucić do miski, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pomidory. Dołożyć posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej miseczce wymieszać majonez z jogurtem lub śmietaną, wmieszać do pozostałych składników. Odstawić sałatkę na pół godziny, można więcej.

Przepis wzięty od mamy Czeńka.



Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Marchewka z groszkiem

wtorek, 06 kwietnia 2010 13:04
Jedna z najprostszych "surówek" do mięska, u nas najczęściej ze schabowymi lub pieczonym kurczakiem. Porcja na dwoje, dwóch lub dwie:



paczkę mrożonki marchewki z groszkiem wsypać do garnka i zalać wodą tak, by całkowicie przykryć warzywa, następnie gotować pod przykryciem do miękkości (i tu występuje ryzyko przegotowania marchewki i niedogotowania groszku), dosolić i dopieprzyć do smaku, dosypać pół łyżeczki cukru, po czym:
a)  rozetrzeć w kubeczku 25 g masła z 1 łyżką mąki
b)  rozpuścić 25 g masła na patelni i podsmażyć lekko 1 łyżkę mąki
i po wymieszaniu z kilkoma łyżkami warzyw wmieszać delikatnie do garnka z marchewką i groszkiem. Chwileczkę podgotować cały czas (w każdym bądź razie bardzo często) mieszając. I już. Można przygotować wcześniej niż sam obiad. 

Troszkę inaczej dzieje się w przypadku warzyw świeżych. Wtedy pokroić w kosteczkę 2-3 marchewki, zalać wodą i gotować. Dosolić, dopieprzyć i docukrzyć do smaku. Po 10 minutach wsypać groszek i gotować warzywa do miękkości. Resztę tak jak powyżej wybierając punkt a lub b.
 
Zarówno w pierwszym jak i w drugim przypadku przyprawić wyraziście do smaku solą, białym lub czarnym mielonym pieprzem (uważać, by nie przesadzić) i cukrem.



Nie mogąc ustawić ostrości (co często mi się zdarza;P) zrobiłam to zdjęcie, by przekonać tych, którzy twierdzą, że warzywa nie mają aury;))


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (21) | dodaj komentarz

Caprese - pomidor, mozzarella, bazylia

piątek, 03 lipca 2009 19:31
Sałatka z pomidora, mozarelli i bazylii albo jak kto woli włoskie caprese.
Co prawda w oryginalnym przepisie jest ser o nazwie bocconcini - ale nie jest to nic innego niż mozzarella di bufala w małych kulkach. We włoszech sprzedawana często w wiadereczkach:).



               


Składniki:
1 pomidor, 1 paczka mozzarelli (1 spora kulka), 2 łyżki oliwy, 1 gałązka bazylii, sól, biały lub czarny mielony pieprz

Wykonanie: 
* Pomidor i ser pokroić w plasterki. Ułożyć na przemian na półmisku. Skropić oliwą, posypać pokrojoną bazylią. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

^ Mozna doprawić kilkoma kroplami octu balsamicznego.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Sałatka brokułowa

środa, 15 kwietnia 2009 17:45
Bardzo dobra sałatka, która można szybciutko wykonać. Dobrze jest zjeść ją tego samego dnia, a czosnku dodac według swojego smaku. Przepis znalazłam tu:  http://przystole.blox.pl/2008/05/Salatka-z-brokulem-i-feta.html , a zachęciło mnie do jej zrobienia niezywkle apetycznie wyglądające zdjęcie.:)))

 

 
składniki:
1 brokuł, 1 opakowanie sera feta, 20 dag szynki (może być z indyka itp.), puszka kukurydzy, 1 świeży ogórek,
1,5 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, 

wykonanie:
*Brokuł podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować aż zmięknie, ale nie za długo bo różyczki będą się rozpadać. Wyjąć, przełożyć do miski, ostudzić.

* Fetę, ogórka i szynkę pokroić w kostkę, dorzucić do brokuła, dodać kukurydzę.

* Z podanych składników przygotować sos (czosnek wycisnąć), zalać nim sałatkę i delikatnie wymieszać.


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Surówka z ogórka kiszonego, jabłka i cebuli

środa, 15 kwietnia 2009 17:42
To ulubiona sałatka mojego nastolatka. Oczywiście z dobra porcją sosu i ziemniaków:-)Jest dla mnie wyjściem, kiedy nie mam nic pod ręką, żeby zrobić surówkę do obiadu.



Składniki:
na małą porcję:  3 -4 ogórki kiszone, 1 małe jabłko, 1 mała cebula, pieprz biały, ok. 3/4 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki oleju,

Wykonanie:
* Ogórki przekroić na pół (jeśli są małe, zostawić w całości) i pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w cieniutkie plasterki cebulę i cienkie plasterki obkrojone z obranego jabłka. doprawić piperzem, cukrem i olejem. Wymieszać (w trakcie mieszania sok z ogórków ładnie połączy się z innymi składnikami sosu). Jeśli smakowo cos nam nie odpowiada - dodać tego składnika sosu, którego jest dla nas za mało. 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Sałatka krewetkowa na zimno

sobota, 25 października 2008 13:20
Na jutro zaplanowałam takie obiadowe menu: na początek właśnie ta sałatka, ale na talerzu ułożę obok niej po 3 sajgonki, potem zupa-krem z papryki z lanymi kluseczkami dla gości lub back rollsami, na drugie danie schab pieczony w maśle z ziemniaczkami i sałatą w sosie winegret, a na deser ciasto karmelowo-śmietanowo- budyniowo-herbatnikowe.0:-). Mam nadzieję, że goście będą samkowo zadowoleni. Niech jedzą, póki ogólnoświatowy kryzys nie zagląda jeszcze tak bardzo do mojego portfela, żebym została zmuszona do zaprzestania kulinarnej przygody...
Przepis, ździebko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi ze świetnej kolekcji niezwykłych książek kucharskich, wydawanych przez "Rzeczypospolitą".  sałatka ma niesamowicie orzeżwiający smak i będzie odpowiadała tym, którzy chcą uważać na kalorie.


składniki:
150 g cienkiego makaronu ryżowego vermicelli ( na opakowaniu jest napisana ta nazwa a makaron ryżowy to poprostu te cieniutkie, białe nitki), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu rybnego (można go kupić w każdym markecie), 1 łyzka soku z limonki, 2 łyżeczki oleju arachidowego lub sezamowego (też niesamowicie pachnie orzechami), 1/4 szklanki orzeszków arachidowych, prażonych, niesolonych, 2 młode cebulki lub cebulki dymki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry, połówka świeżej czerwonej papryczki chili, bez nasion, 400 gram ugotowanych dużych krewetek (oby były większe od koktajlowych; w sklepach są w woreczkach już ugotowane, trzeba je tylko rozmrozić)

wykonanie:
* Orzeszki grubo posiekać.

*Umieścić makaron w dużej misce, zalać wrzątkiem i odstawić, aż zmięknie, następnie odcedzić (lepiej na sitku; chyba, że masz durszlak z malutkimi dziurkami). Na desce pokrój nitki makaronu na mniejsze odcinki.

* W dużej misce wymieszać: zmiażdżony czosnek, sos rybny, sok z limonki o olej.

* Następnie dodać: makaron, orzeszki, pokrojoną cieniutko cebulkę, natke pietruszki, pokrojoną w malutkie kawałeczki papryczkę, i krewetki. wszystko razem wymieszać.

^ W książce jest napisane, aby "tę tradycyjną sałatkę tajską przyrządzać tuż przed podaniem"

 
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Guacamole 1

niedziela, 29 czerwca 2008 18:33
Orzeźwiające danie z awokado rodem z Meksyku. Świetny dodatek do wszelkich tortilli i pieczonych mięs.

  
 http://www.youtube.com/watch?v=FXHLs8jzblA&feature=related

sładniki:
1 awokado, sól i biały pieprz do smaku, 1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki

wykonanie:


* Obrać awokado, przekroić na pół, wyjąć pestkę. Miąższ ugnieść na papkę.

* Dodać tyle soli, pieprzu i soku z cytryny lub limonki, by nie było mdłe, miało konkretny orzeźwiający smak.

Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Sałata z sosem winegret

niedziela, 25 maja 2008 11:23

Świetny dodatek do pieczonego mięsa, smażonej ryby czy tłustego sosu. W klasycznym sosie winegret składnikami są: musztarda Dijon, biały ocet winny i oliwa z oliwek. Poniższy przepis opieram jednak na doświadczeniu znajomej mieszkającej przez ponad 20 lat we Francji, upraszczającej składniki w miarę zawartości szafek i lodówki.:-)

       

sładniki:
2 łyżeczki musztardy (jakiejkolwiek, im bardziej udziwniona, tym bardziej udziwniony smak będzie miał sos), 2 łyżki wody, 1 łyżka octu (może być i winny:), wtedy możemy dodac go trochę więcej), 3/4 szklanki oleju (lub oliwy z oliwek),
2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku           

najprostszy zestaw warzyw: krucha sałata (może być pomieszana: masłowa, lodowa, rzymska), 4 pomidory, duża porcja oliwek (1 torebka lub 1 mały słoiczek)

wykonanie:


* Do miski, w której będzie podawana sałata, wlać olej, wodę, ocet i dołożyć musztardę, sól, pieprz oraz wycisnąć czosnek.

* Mieszać łyżką w jedną stronę, starając się ucierać składniki (jak na kogel-mogiel) do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji.
- jesli sos jest za ostry dodać oleju
- jest sos jest za mało ostry dodać trochę octu
- jesli sos jest za mało czosnkowy wcisnąć jeszcze jeden ząbek

^sos w tym momencie musi być ostrzejszy, ponieważ woda z sałaty, oliwek i pomidorów troszke go rozrobi

* Do miski włożyć podartą w rękach sałatę (nie kroimy nożem), lekko odsączone oliwki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Mieszamy dopiero tuż przed podaniem. Warto polać jeszcze jedną porcją sosu na wierzchu.

^ Do takiej sałatki można dorzucić: pokrojoną w krążki czerwoną cebulę, ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, pokrojony w kostkę ser feta, cząstki tuńczyka w sosie własnym itp.
^ do tego czosnkowe grzanki, lampka białego lub czerwonego półwytrawnego wina... i ....dobry film:)


      

       



      

      


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (14) | dodaj komentarz

Sałatka z kurczakiem (Salad with chicken)

czwartek, 06 marca 2008 19:15
sładniki:
1 pierś z kurczaka lub pół piersi z indyka, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka ananasa,  1 puszka czerownej fasolki, 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki, 2 łyżki sproszkowanej curry, 3 łyżki oleju, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz,

wykonanie:

* Mięso pokroić na małe kawałki (1), obtoczyć w papryce, soli, pieprzu, curry i oleju (2).

* Usmażyć na ładny brązowy kolor (3) i ostudzić.

1  2   

3 4

* Dodać do zimnego kurczaka kukurydzę, fasolkę, pokrojonego w kostkę ananasa i majonez. Wymieszać. Odstawić do lodówki.

^ Można dodać drobno pokrojony por.


ingredients:

1 chicken or 0,5 turkey breast, 1 can of corn, 1 can of red beans, 1 can of pineapple, 2 teaspoons sweet red peppers, 2 teaspoons powdered curry,             3 tablespoons cooking oil, 3 tablespoons mayonnaise, salt, pepper,

making:

* Carve  the meat  into pieces (1),  sprinkle it with
sweet red peppers, powdered curry, salt pepper and oil (2).

* Fry it on the nice brown colour (3) and cool down it.

*Add a corn, a beans, pineapple cuted into cubes and
mayonnaise. Mix and put in the fridge.

^ You can add a cuted leek.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (17) | dodaj komentarz

piątek, 23 czerwca 2017

Licznik odwiedzin:  1 107 331  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl