Bloog Wirtualna Polska
Są 1 239 533 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Krewetki i kurki w sosiku maślano-śmietanowym

niedziela, 19 lipca 2009 19:02
Korzystając z dostępności obu produktów: gotowanych krewetek średniej wielkości i kurek można popróbować zrobić sobie oto takie danie:

  

Składniki: (na 2 osoby)
20 dag ugotowanych krewetek średniej wielkości (mogą być zamrożone), 10 -15 dag umytych kurek, 1 gałązka bazylii, sok z  plastra cytryny, 1 drobno pokrojona papryczka chili, 10 g masła, 3 łyżki śmietanki 30%, sól do smaku, 

Wykonanie:

Rozgrzać masło na patelni. Przesmażyć papryczkę, a następnie zamrożone krewetki, które trzeba chwilkę odparować z nadmiaru wody. Dorzucić kurki, poddusić, a kiedy woda wyparuje wcisnąć sok z cytryny i posolić. Po kilku ruchach wymieszania składników dolać smietankę i mieszając podsmażyć do zgęstnienia sosu. Na talerzu posypać grubo pokrojoną bazylią.

^ smaczne jest także z dodaniem 2-3 zmiażdżonych ząbków czosnku
^można podawać z pszennym chlebem, grzankami lub z makaronem
^poza bazylią do posypania nadaje się kolendra lub natka pietruszki


   
Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Pasta kanapkowa z łososia

niedziela, 20 lipca 2008 19:39

Dlaczego akurat z łososia? Przecież wystarczy z wędzonej makreli, ze śledzi, szprotek lub tuńczyka z puszki... Owszem. Często jednak zostaje mi z obiadu kawałek smażonej ryby, a wtym wypadku był to duży dzwonek łososia. Zainspirowana pastą do "sandwichów" z tuńczyka kupioną w jednym ze sklepów Sainsbury w czasie tegorocznych wakacji, postanowiłam zrobić ją na bazie łososia. I nie przeszkadza mi to, że jest smażony, a nie gotowany na parze bez odrobiny tłuszczu.limo
 
na 6-8 kanapek

         

składniki:

1 duży dzwonek usmażonego łososia, 1 średnia cebula, 1 średni ogórek kiszony lub konserwowy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka majonezu, sól, czarny pieprz

wykonanie:

* Jeśli chcemy rybkę dopiero usmażyć (jeśli jest zamrożona, rozmrozić): spryskać sokiem wyciśniętym z plastra cytryny, posolić, odstawić na ok. 10 min., następnie grubo obtoczyć w mące pszennej i smażyć na rozgrzanym oleju. Wystudzić.

* Łososia obrać z chrupiącej skórki (pyszna
0:-)) i rozdrobnić na kawałki w miseczce.

* Dodać posiekaną w małą kostkę cebulę i pokrojony w kostkę ogórek.

* Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem.

^ Jeśli pasta jest niewyraźna w smaku, dodać tyle soku z cytryny, soli, pieprzu i majonezu, aż będzie odpowiadać
naszemu podniebieniu.:-)

       


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

środa, 26 kwietnia 2017

Licznik odwiedzin:  1 068 013  

O moim bloogu

Przyjemnie jest popatrzeć, jak ktoś zajada z apetytem :)

Spis treści

Chleb i inne pieczywo

Ciasta, ciastka...

Grzyby

KONTAKT

Mięsko

Pierogi, kluski...

Ryby

Sałatki

Zupy

warzywa


Z Widelcem po Azji
Durszlak.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl